Πολιτική
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 06:57

Επιδείνωση του καιρού με έντονες χιονοπτώσεις

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με έντονες χιονοπτώσεις προβλέπεται για σήμερα. Καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στα δυτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τοπικά στα βόρεια ολικός. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με έντονες χιονοπτώσεις προβλέπεται για σήμερα. Καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στα δυτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τοπικά στα βόρεια ολικός. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική, προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια. Τη νύχτα, ωστόσο, θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-01) έως 05 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια και ανατολικά του νόμου από μείον 4 (-04) έως 01 βαθμό Κελσίου.

Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια στα ορεινά και πολικές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος υποχώρησε το πρωί στους -16 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια έπεσαν στην Καστοριά με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς.

Αραιή συννεφιά και -6 βαθμούς είχε το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ, την ίδια ώρα, παρόμοιος ήταν ο καιρός στις Σέρρες με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς.

Και στην Αλεξανδρούπολη ο υδράργυρος το πρωί υποχώρησε στους -7 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακά και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από αργά το βράδυ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία κι από το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, παραμένουν κλειστές για τα οχήματα οι διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου - Ιασίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) και Καστοριάς - Αμυνταίου. Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα που κινούνται στα ορεινά των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Μέτσοβο, Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικό κέντρα «Καϊμακτσαλάν» στο όρος Βόρας της Πέλλας, Ελατοχωρίου της Πιερίας, «3-5 Πηγάδια» και Σελι Ημαθίας. Αλυσίδες απαιτούνται, επίσης, για την κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο έως 18ο χλμ.), Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ.) και στην παλιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης (από το 81ο έως το 98ο χλμ, μέσω Καστανιάς).

Εξάλλου, αλυσίδες χρειάζονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Κλειστά τα σχολεία σε Πεντέλη-Νέα Πεντέλη-Μελίσσια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κηφισιάς διευκρινίζει ότι η διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, λόγω καιρικών συνθηκών, γίνεται με ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων και της προϊσταμένης τους Αρχής.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η διακοπή των μαθημάτων λόγω εκτάκτων συνθηκών είναι αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής ο οποίος και εκδίδει τη σχετική απόφαση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές αναφέρει έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής το οποίο εστάλη και στο Δήμο Κηφισιάς.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία της ορεινής Κυνουρίας, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης και παγετού. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουρήσουν τα σχολεία στα χωριά Αγίου Πέτρου και Καστρίου.

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά πάντως διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξασθένησης των ανέμων στα πελάγη.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά στην Πιερία και τη Χαλκιδική αυξημένες όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Σταδιακά και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από αργά το βράδυ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα.

Aνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 06 (-06) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους μείον 14 (-14)

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Aνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από μείον 5 (-05) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Το βράδυ στη Θεσσαλία και τη νύχτα στα υπόλοιπα τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα νότια πιθανώς να εκδηλωθεί καταιγίδα.

Aνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 4 (-04) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.

Aνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυμένοι τη νύχτα.

Θερμοκρασία: από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα νότια αρχικά αίθριος και από τις απογευματινές ώρες σταδιακή αύξηση των νεφώσεων.

Aνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: στα νότια από 05 έως 10 και στα βόρεια από μείον 4 (-04) έως 04 βαθμούς Κελσίου.