Πολιτιστικά
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 07:00

Η μεγάλη επιστροφή των Muppets σε έναν «'Aδικο κόσμο»

Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι συμμαχεί με ένα πολλά υποσχόμενο θρίλερ, με το κωμικό δράμα του Φίλιππου Τσίτου -που συνεχίζει να μαζεύει βραβεία- και με τις ιστορικές μαριονέτες των Muppets.

Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι συμμαχεί με ένα πολλά υποσχόμενο θρίλερ, με το κωμικό δράμα του Φίλιππου Τσίτου -που συνεχίζει να μαζεύει βραβεία- και με τις ιστορικές μαριονέτες των Muppets.

Κοινή προσπάθεια των κυκλοφοριών αυτής της εβδομάδας είναι να ζεστάνουν λίγο την παγωμένη ατμόσφαιρα και να ανταμείψουν τους σινεφίλ που, αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα σπεύσουν για να τις απολαύσουν.

«Ο θεός της σφαγής»

Το δράμα του Ρομάν Πολάνσκι, με το καυστικό χιούμορ που το διακρίνει, είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο, «Le Dieu du Carnage», της Γιασμίνα Ρεζά, η οποία συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη για την προσαρμογή του έργου της στη μεγάλη οθόνη. Το εξαιρετικό καστ συνθέτουν οι -βραβευμένοι με Όσκαρ- Κέιτ Γουίνσλετ, Κριστόφ Βαλτς,Τζόντι Φόστερ και ο Τζον Σ. Ράιλι. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν υποψήφια για δύο Χρυσές Σφαίρες (γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ, για τις Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ). Ο βραβευμένος με Όσκαρ Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης περιγράφει τη θλιβερά διασκεδαστική ιστορία δύο οικογενειών που εμπλέκονται σε μια επίδειξη δύναμης, αποκαλύπτοντας με ξεκαρδιστικό τρόπο την υποκρισία που κρύβεται πίσω από την ευγενική επιφάνεια.

«Το χρονικό»

Η ταινία τρόμου του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Τζος Τρανκ, με τους νέους ηθοποιούς Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Άλεξ Ράσελ και Ντέιν Ντε Χάαν -οι οποίοι θεωρούνται ανερχόμενα αστέρια του Χόλυγουντ, καταγράφει την εξέλιξη των γεγονότων, μέσω της κάμερας των πρωταγωνιστών. Τρεις φίλοι βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται, όταν - μετά από μια απίστευτη ανακάλυψη- αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις και η φιλία τους δοκιμάζεται, καθώς έρχονται σε επαφή με τη σκοτεινή τους πλευρά. Η κάμερα που καταγράφει τα τεκταινόμενα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο τέταρτος χαρακτήρας της ταινίας, αφού ακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας και, όσο αυξάνονται οι δυνάμεις των πρωταγωνιστών, η χρήση της βελτιώνεται και σταθεροποιείται.

«Aδικος κόσμος»

Το κωμικό δράμα του Φίλιππου Τσίτου - με τους Aντώνη Καφετζόπουλο, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστο Στέργιογλου- απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας και Α΄ ανδρικής ερμηνείας (Καφετζόπουλος) στο Σαν Σεμπαστιάν, ενώ θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε αρκετά ακόμα Φεστιβάλ. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «η ταινία είναι μια τραγικότατη κωμωδία για το πώς οι άνθρωποι αδικούν ο ένας τον άλλον, επειδή είναι δυστυχείς». Η ιστορία διηγείται το παράδοξο της αναζήτησης της ευτυχίας σε λάθος σημεία, τις λάθος στιγμές και τη βαθιά υπαρξιακή αγωνία που προκύπτει, όταν διαπιστώνουμε ένα τέτοιο λάθος στη ζωή μας. Ένας αστυνομικός προανακριτής αντιλαμβάνεται ότι δεν αντέχει πια να καταδικάζει αδίκως τους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή έτσι το θέλει ο νόμος, και αποφασίζει να τους επανατοποθετεί στη ζωή και την καθημερινότητα, για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

«The Muppets»

Οι ιστορικές και πολυτάλαντες μαριονέτες του Τζιμ Χένσον επιστρέφουν δριμύτερες, ύστερα από την κινηματογραφική τους απουσία για περισσότερο από δέκα χρόνια, μετά το «Muppets from Space». Ο Βρετανός Τζέιμς Μπόμπιν έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της οικογενειακής αυτής ταινίας με τους μοναδικούς χαρακτήρες των Muppets, η οποία τηρεί την παράδοση του κλασικού «Muppet Show», με το καστ να περιλαμβάνει περισσότερους από 30 καλεσμένους έκπληξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ