Πολιτική
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 16:38

Γ. Παπανδρέου: Πρώτα η χώρα και μετά οι εσωτερικές διαδικασίες

Την ανάγκη να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ «ενωμένο και συντεταγμένο» μπροστά στις διαδικασίες που έχει μπροστά του τόσο το ίδιο, όσο και η χώρα υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Σκληρή επίθεση ΝΔ στον τέως Πρωθυπουργό.

Την ανάγκη να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ «ενωμένο και συντεταγμένο» μπροστά στις διαδικασίες που έχει μπροστά του τόσο το ίδιο, όσο και η χώρα υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ακόμη ότι η ενότητα είναι, όπως είπε, «αδήριτη ανάγκη» και για τις εσωκομματικές διαδικασίες και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να είναι η «ατμομηχανή των εξελίξεων» και «πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών γα τη χώρα». Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος, έχει αναφέρει ποιες είναι οι προσωπικές του προθέσεις, και ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να ασκήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητές του, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορικές και καθοριστικής σημασίας τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επόμενες μέρες και τόνισε ότι όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί του κινήματος θα πρέπει να διαβουλεύονται με όλα τα κόμματα.

Μάλιστα, ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, εκθειάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει για την επιτυχή έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έκανε λάθος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» και το νέο πακέτο στήριξης σημαντικό εθνικό κεκτημένο. Πρόσθεσε πως παρέδωσε την πρωθυπουργία όχι γιατί απέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να μη διακινδυνεύσει η εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία δουλεύουν σήμερα ακόμα και εκείνοι που στην αρχή ήταν αντίθετοι.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υποβάλλονται σε θυσίες οι πολίτες και οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησής του, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. «Όσοι μας κατηγορούν ξεχνούν ότι αποφύγαμε την καταστροφή και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι. Θα πρέπει να μας ευγνωμονούν οι της ΝΔ γιατί σώζοντας τη χώρα σώσαμε κι αυτή από τον πολιτικό αφανισμό. Αλλά δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να εμπαίζει τον λαό και να αφανίσει το δημοκρατικό κίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο ίδιος συνεχίζει να δίνει τη μάχη «ενάντια στην απαξίωση της Ελλάδας», προβάλλοντας και υπερασπιζόμενος τη χώρα ανά την υφήλιο, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον ΜΜΕ που «με φανατισμό και πάθος» αντιπολιτεύονται τόσο τον ίδιο, όσο και το ΠΑΣΟΚ κάνοντας κακό στην πατρίδα. «Μπροστά στον κυνισμό και τη μιζέρια δεσμεύομαι να προβάλλω την Ελλάδα και τις δυνατότητές της», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι που «μας διαφοροποιεί από τη συντήρηση».

Ασκησε επίσης σφοδρή κριτική στις συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης, οι οποίες, όπως είπε, «κατηγορούν τον άνθρωπο και όχι τις πολιτικές». «Η συντηρητική Ευρώπη έχει κάνει ένα θεμελιώδες λάθος, αντί να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες υπήρξε μια ψυχολογία τιμωρίας: ο κακός είναι ο νότιος, ο διαφορετικός», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε προσβολή τη γερμανική πρόταση για ορισμό Επιτρόπου για την Ελλάδα. Η πατρωνία, όπως είπε, «από επιτρόπους πέραν του ανέφικτου αποτελεί και προσβολή προς τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Προλογίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Εξαρχος, κάλεσε τους βουλευτές να πουν «οχι» σε μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη περί επιτροπείας καθώς, όπως είπε, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια.

«Καλό θα ήταν για δυο ακόμα χρόνια η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας»

Kατά τη δευτερολογία του, o κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης. «Η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα είναι πύρρειος και δεν ξέρω αν θα την έχει αυτή τη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Συμπλήρωσε επίσης ότι «καλό θα ήταν για δυο ακόμα χρόνια η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσει να προχωρήσει».

Απαντώντας στις προτάσεις για επίσπευση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2131212 , σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε».

Δριμεία επίθεση από τη ΝΔ

Σκληρή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε, δια του εκπροσώπου, της η ΝΔ.

Απαντώντας στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης του καταλογίζει την «καταστροφή της χώρας» την τελευταία διετία. «Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη, βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη» αναφέρει ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει: «Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον τόπο έως πρόσφατα, ξέχασε ότι αυτός -μετά από μυστικές διαδρομές- οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ ό,τι το 2009, ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια, όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες».

Τον κατηγορεί ακόμη ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές, ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις όπως επίσης ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης σημείωσε: «Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα; Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».