Επιφυλάξεις για τη διάταξη που μετατρέπει από κακούργημα, σε πλημμέλημα, το αδίκημα της διακίνησης παράνομων μεταναστών, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ.
Επιφυλάξεις για τη διάταξη που μετατρέπει από κακούργημα, σε πλημμέλημα, το αδίκημα της διακίνησης παράνομων μεταναστών, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ.
«Κι εγώ προσωπικά έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης», ωστόσο, «η κυβέρνηση δρα συλλογικά και οι υπουργοί έχουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση της οριστικής τους εισήγησης προς το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο όμως, ψηφίζει, λαμβάνει την τελική θέση και νομοθετεί», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος κάλεσε τον κ. Παπουτσή να συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να αποσυρθεί η διάταξη που μετατρέπει τη διακίνηση λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Για ΛΑ.Ο.Σ., ξεκαθάρισε, «είναι πρόκληση μόνο και μόνο που ήρθε και θεωρούμε ότι πλήττει τη συνοχή της κυβέρνησης μία τέτοια λαθεμένη κατεύθυνση».
Επιπλέον, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που, όπως επεσήμανε, μέσω της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών «διευκολύνει τη διέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών που εισέρχονται με ηρωίνη στη χώρα μας και επιδιώκουν με την πώλησή της την έξοδό τους προς την Ευρώπη». «Πρέπει», υπογράμμισε «να θωρακίσουμε τη χώρα από τους εισβολείς».
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς πρόκειται για ένα θέμα εθνικής σημασίας, τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή της έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: κέντρα υποδοχής - κράτησης και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου.
Όλοι, ανέφερε ο υπουργός, αναγνωρίζουμε τις αιτίες του: παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής στα θέματα μετανάστευσης, παντελής απουσία στρατηγικής παροχής ασύλου, συνεχής επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών και έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο, επεσήμανε, δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί για να εξαφανίσουμε τους πληθυσμούς που εισέρχονταν επί χρόνια μαζικά και ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα «και όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικές λύσεις, πολύ απλά ψεύδεται. Και όχι μόνο ψεύδεται, αλλά εμπαίζει τους πολίτες και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους τις αγωνίες τους και την καθημερινότητα τους».
Ενδεικτικά, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι το 2010 εκκρεμούσαν στο υπουργείο 48.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου, με άλλα λόγια, σημείωσε, 48.000 αλλοδαποί κυκλοφορούσαν ελεύθερα στη χώρα, αναμένοντας την εξέταση του αιτήματός τους. Παρά τις δυσκολίες, όμως, ενημέρωσε πως ήδη λειτουργούν 10 πρωτοβάθμιες και 10 δευτεροβάθμιες επιτροπές, οι οποίες έχουν εξετάσει ήδη πάνω από 17.000 αιτήματα και από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη 10 πρωτοβάθμιες επιτροπές.
Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα έχουν προβεί το 2011 σε πάνω από 100.000 συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών, ενώ έχουν γίνει 25.000 απελάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, κέντρα υποδοχής και κράτησης και δεύτερον, αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα τέτοιο που να μην δημιουργεί προβλήματα στη χώρα, στο διεθνές της κύρος, και κυρίως να μην κινδυνεύουμε είτε με αποβολή από το Σένγκεν είτε με καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός εξέφρασε το παράπονό του γιατί η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης τίθεται υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας. «Τη στιγμή που -έχοντας την υποχρέωση μας εκ του Σένγκεν και του εθνικού προγράμματος δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του Λ.Σ. για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με τον Frontex και της αστυνομίας για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά 70% μείωση των εισακτέων στις σχολές με βάση την εισαγωγή του 2010. Το 2010 όμως το Λιμενικό για παράδειγμα υπήρχαν μηδέν προσλήψεις. Μπορείτε εσείς να μου κάνετε το λογαριασμό να μου πείτε πόσο είναι η μείωση του 70% του μηδέν;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Και την ίδια στιγμή η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική γιατί ακόμα δεν έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις τρεις νέες υπηρεσίες που νομοθετήσαμε πριν από λίγους μήνες εδώ στη Βουλή. Τις υπηρεσίες Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και την Αρχή Προσφυγών... Και η τρόικα μας επιβάλλει την απαγόρευση των προσλήψεων με αποτέλεσμα στην πρώτη χρονιά, την ημερομηνία της 26ης Ιανουαρίου που είχαμε την προθεσμία για την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου να μην είμαστε έτοιμοι».
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν βέτο και να ζητήσουν εξαίρεση απο το Δουβλίνο ΙΙ. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον στην Ελλάδα. Ήταν λάθος που υπογράφηκε. Πρέπει να αναγνωριστεί ως λάθος πολιτικό της κυβέρνησης το να συνεχίζει να το εφαρμόζει και θα έπρεπε στους ομολόγους σας να ξεκαθαρίσετε ότι εμείς δεν έχουμε περιθώριο να σηκώσουμε καθόλου, πλέον, το βάρος της εισβολής αυτών των χιλιάδων λαθρομεταναστών», παρατήρησε.
Τέλος, ο κ. Χρυσανθακόπουλος έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την Τουρκία. Εφόσον αληθεύει ότι συνελήφθη άντρας των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας ανάμεσα σε λαθρομετανάστες, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παίζει υπονομευτικό ρόλο ξεφορτώνοντας καθημερινά εκατοντάδες λαθρομετανάστες στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είναι και κάποιοι ύποπτοι που θα προβούν σε δολιοφθορές εις βάρος της χώρας μας, υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία που έχει με τον Τούρκο ομόλογο του για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας επιμένει στην αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ. «Καμία συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών δεν γίνεται χωρίς να μην το έχω θέσει. Και άλλες δέκα χώρες μαζί με εμάς αναγνωρίζουν σήμερα την ανάγκη αλλαγής της συνθήκης. Μέχρι όμως τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουμε ακόμα δρόμο», σχολίασε ο υπουργός.