Κόσμος
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 06:44

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.49 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) στις Φιλιππίνες. Ενα παιδί σκοτώθηκε μετά από κατάρρευση φράκτη. Προειδοποίηση για τοπικό τσουνάμι.

Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.49 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νήσο Νέγκρος και όπως έγινε γνωστό, είχε εστιακό βάθος 46 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα, στις 6.20 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε νέα δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ένα παιδί έχασε τη ζωή του στην πόλη Ταϊσάν, στην κεντρική επαρχία Νέγκρος Οριένταλ, όταν καταπλακώθηκε από τσιμεντένιο φράκτη που κατέρρευσε λόγω του σεισμού.

Εν τω μεταξύ ο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ασυνήθιστα μεγάλα κύματα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού για τσουνάμι στο 2. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει δοθεί εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, με βάση όλα τα δεδομένα, δεν αναμένεται να σημειωθεί τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.