Για την Τρίτη μετατέθηκε τελικά η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα. Προθεσμία για τη συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters.
Για την Τρίτη μετατέθηκε τελικά η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα.
Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup και την Πέμπτη η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin. Οπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, μέχρι τις 15-16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το βάρος πέφτει πλέον στις ΚΟ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κυβερνητικό στέλεχος νωρίτερα δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως μοναδική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.
Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης τη Δευτέρα, είπε: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο deadline».
«Το μόνο deadline» πρόσθεσε, «είναι να υπάρξει το staff agreement με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών πριν το Eurogroup. Ασφαλώς θέλουμε μια συμφωνία όσο τον δυνατόν συντομότερα, υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου».
Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
«Συμφωνία σε όλα και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2132251 μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι παλεύει για να αποτρέψει μέτρα που θα φέρουν περισσότερη ύφεση. Mετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στην εκτίμηση ότι θα απαλειφθεί η εμμονή της τρόικας για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προέβη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης που ζήτησε να φύγουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και να αναλάβουν τεχνοκράτες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2132219 .
Τα μεσάνυχτα εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας και του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Οι συνομιλίες με την τρόικα αναμένετο να συνεχιστούν σήμερα το πρωί.
Όπως γράφει και η Ναυτεμπορική, το νέο πακέτο μέτρων, εκτός από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περιλαμβάνει και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του Δημοσίου, αλλά και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στα εργασιακά οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους: περικοπή των κατώτερων μισθών στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (για τους οποίους ωστόσο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά θα διασωθούν) και της εξάμηνης προστασίας που υπάρχει για τους εργαζόμενους μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης.
Η πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, για τριετές «πάγωμα» μισθών, ωριμάνσεων και πλαφόν στα δώρα, δεν έγινε δεκτή.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα επέμεινε σε μια περικοπή της τάξης του 35% (έναντι 15% που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας), ενώ ζήτησε και μείωση του εφάπαξ κατά 30%.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών τέθηκε μεταξύ άλλων η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 30.000 άτομα μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα από καταργηθείσες οργανικές θέσεις του Δημοσίου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέτεινε τη διαδικασία της αξιολόγησης για την απομάκρυνση υπαλλήλων, η οποία όμως φάνηκε χρονοβόρα στην τρόικα που ζήτησε την εκπλήρωση του δημοσιονομικού ισοδύναμου των περίπου 250 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό κόστος των 30.000 υπαλλήλων (οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας) και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό και τις αποχωρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων έως το 2015.
Αντιστάσεις προέβαλαν τα αρμόδια υπουργεία στο αίτημα απολύσεων για τους ένστολους (σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις) και τους εκπαιδευτικούς, που αριθμούν συνολικά 355.000 άτομα (190.000 οι εκπαιδευτικοί και 165.000 οι ένστολοι). Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με την ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και την περαιτέρω μείωση των ωρομίσθιων.
Όσον αφορά τη μείωση του προσωπικού και των αποδοχών στις δημόσιες επιχειρήσεις -και ειδικά για τις ελλειμματικές- αίτημα της τρόικας είναι γίνει με την κατάργηση των σημερινών κανονισμών λειτουργίας, ώστε να μειωθεί το απαιτούμενο προσωπικό λειτουργίας και να μπορούν να γίνουν απολύσεις έστω και με κάποια κριτήρια.
Για τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν μπει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι ελεγκτές ξεκαθάρισαν ότι το μισθολογικό κόστος θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Επιπρόσθετα, επέμειναν στο κλείσιμο άλλων 43 δημόσιων οργανισμών, για τους οποίους μάλιστα σημείωσαν ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται και κάποιες «μεγάλες» ΔΕΚΟ, με παράλληλη απόλυση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, ώστε η όλη προσπάθεια να έχει κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (ανέφεραν ενδεικτικά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις αμυντικές βιομηχανίες).
Ενα ακόμα θέμα είναι αυτό της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου και στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, τα οποία κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 9 δισ. ευρώ, με την τρόικα να ζητεί άμεση εφαρμογή, αντί των των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί από τα μέσα του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η ελληνική πλευρά δέχθηκε εφαρμογή από τον Απρίλιο, αλλά με περικοπές σε μισθών στα υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας και ανάλογες αναπροσαρμογές σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, ιατροδικαστές και μητροπολίτες. Οχι όμως την περικοπή των μισθών στα επίπεδα που έχουν φτάσει στο κεντρικό Δημόσιο.
Στο «τραπέζι» περικοπές σε άμυνα και επιδόματα
Εξετάζεται ακόμη περικοπή των αμυντικών δαπανών στο περιθώριο που υπάρχει και με στόχο να μην πληγεί η αμυντική δυνατότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αναθεώρηση των δικαιωμάτων προαίρεσης για την επέκταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για στρατό, ναυτικό και αεροπορία για τις παραλαβές αμυντικού υλικού, ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εξοικονόμηση 400 - 450 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στις υποχρεώσεις του νέου μνημονίου θα ενταχθεί και η υποχρέωση της Ελλάδας να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το ποσό των 9 δισ. ευρώ που δαπανά σήμερα το Δημόσιο για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων. Το ποσό αυτό θεωρείται εφικτό, υπό την έννοια ότι θα προηγηθεί ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα των επιδομάτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Τέλος, θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (υπολογίζεται στα 800 -1000 εκατ. ευρώ) αναμένεται από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ. Όπως γράφει η «Ν», η αύξηση του καλαθιού των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή σε συνδυασμό με τη μείωσή του στο 19%, από το 23% που είναι σήμερα, με μείωση του συντελεστή για την εστίαση στο 13%, αναμένεται να εξομαλύνουν την κατάσταση και να τονώσουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους.
Αντίθετα, η ιδέα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% δεν κερδίζει ιδιαίτερο έδαφος, αλλά παραμένει «σε εφεδρεία» για καλύτερες μέρες της κτηματαγοράς, ίσως για μετά τα μέσα του χρόνου.
Εξάλλου, τα έσοδα του 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από την αλλαγή στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που μειώνει στις δόσεις στις 24 από 60 και το πλαφόν στις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν στα 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στις 100.000 για τις επιχειρήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση του προσωρινού μνημονίου, θα ακολουθηθεί μια σειρά από τα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 30 δισ. που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία του PSI και τη μερική ενεργοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον περικοπή περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που προτείνεται και από την τρόικα, από το 10σέλιδο κείμενο που πέρασε στο υπουργικό της προπερασμένης Πέμπτης.
Η αντιπολίτευση για τα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Για «θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης» με την τρόικα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Στ. Δήμα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι κυβέρνηση και τρόικα «έχουν, δυστυχώς, συναινέσει στους επαχθείς όρους των νέων συμφωνιών», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη ότι έχει ρόλο «κονφερανσιέ» στις συζητήσεις.
Σε ανακοίνωσή της για τη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Λ. Παπαδήμο, η Δημοκρατική Αριστερά επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, «να αποτρέψουν τα νέα οδυνηρά μέτρα μείωσης μισθών, επικουρικών και κύριων συντάξεων, της αποδιάρθρωσης και κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, των αθρόων απολύσεων στο δημόσιο».
«Η αποδοχή των ακραίων πιέσεων της τρόικας θα βυθίσει τη χώρα στο πουθενά και, αντίθετα από ό,τι νομίζουν, θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
«Οι θεατρινισμοί των πολιτικών αρχηγών με στόχο την παραπλάνηση των πολιτών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», εκτιμά από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Όπως επισημαίνει, τα κόμματα που συγκυβερνούν -και που συνέπραξαν, με την απροθυμία τους για μεταρρυθμίσεις στο να γίνει η κατάσταση τόσο τραγική- προσπάθησαν απλώς να αρνηθούν κάποιες προτάσεις της τρόικας. Ήταν και πάλι ουσιαστικά ανίκανα να παρουσιάσουν αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Όποιος θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά, δεν κρύβεται πίσω από άλλους, διαπραγματεύεται απευθείας με την τρόικα. Διαφορετικά σύρεται και αποτυγχάνει», τόνισε ο κ. Ζαφειριάδης.
«Το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης του αντισυνταγματικού Πρωθυπουργού της κυβέρνησης με τους πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν, είναι η άνευ όρων παράδοση της χώρας στα νύχια των εκβιαστών-τοκογλύφων», υποστηρίζει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών .
Σύμφωνα με το κόμμα του Γ. Δημαρά, «η Πατρίδα βρίσκεται και "επισήμως" πλέον υπό κατοχή ενώ ο ελληνικός λαός τιμωρείται με πείνα και εξαθλίωση. Η Εθνική Κυριαρχία παραχωρείται, σε υπαλλήλους του τραπεζικού συστήματος, και η κυβερνητική πολιτική ηγεσία, πλήρως ταυτισμένη με τα συμφέροντα των τοκογλύφων - εκβιαστών - δανειστών, αποφασίζει την πλήρη υποταγή της χώρας στους κατακτητές».
Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών καλεί το λαό να πάρει στα χέρια του την τύχη της ζωής του και της πατρίδας, βγαίνοντας στους δρόμους «μέχρι την ανατροπή του σημερινού κυβερνητικού συστήματος και των πολιτικών της υποτέλειας».