Πολιτική
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 15:58

Προς απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2012

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, υπό τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα. Την αντίθεσή του σε «τυφλές» απολύσεις και την χρήση οριζόντιων κριτηρίων επανέλαβε Δ. Ρέππας.

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, υπό τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου, οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.

Πηγές του υπουργείου διευκρίνισαν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισήμαναν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, επισήμανε ότι η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο κ. Ρέππας επανέλαβε την αντίθεσή του σε «τυφλές» απολύσεις και την χρήση οριζόντιων κριτηρίων. «Παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», ανέφερε συμπληρώνοντας πάντως ότι η μείωση προσωπικού είναι «απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε από την τρόικα, ενώ διαβεβαίωσε τέλος ότι η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί «απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος».

Περικοπές στους ΟΤΑ

Την ίδια ώρα, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ, αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

«Καμία αλλαγή στον αριθμό των εκπαιδευτικών φέτος»

«Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον αριθμό των εκπαιδευτικών ούτε θα λυθεί καμία σχέση εργασίας, άλλωστε ο προϋπολογισμός έχει κλείσει» διαβεβαιώνουν πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αν υπάρξει μεταβολή, αυτή θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα ξεπερνά το 15% και θα αφορά σε έκτακτο προσωπικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ