Αύξηση 11% σημείωσε το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό των αιολικών πάρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), ο άνεμος συμβάλλει πλέον στην κάλυψη του 6,3% των ενεργειακών αναγκών των «27».
Αύξηση 11% σημείωσε το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό των αιολικών πάρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), ο άνεμος συμβάλλει πλέον στην κάλυψη του 6,3% των ενεργειακών αναγκών των «27».
Συγκεκριμένα, η έκθεση της EWEA αποκαλύπτει ότι πέρυσι η αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 9,6GW, στα 94GW, κάτι που οφείλεται κυρίως στη δημιουργία ή την επέκταση αιολικών πάρκων σε Γερμανία και Σουηδία καθώς και στην κατασκευή νέων παράκτιων έργων στη Βρετανία.
Η ισχύς που προστέθηκε ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω της μείωσης των νέων εγκαταστάσεων σε ώριμες αγορές, π.χ. της Γαλλίας και της Ισπανίας. Όπως σημειώνει ωστόσο η EWEA, τα τελευταία 17 χρόνια ο κλάδος της αιολικής ενέργειας καταγράφει μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 16%.
«Παρά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, όμως για να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει η ισχυρή ανάπτυξη να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο διευθυντής πολιτικής της EWEA Τζάστιν Ουιλκς. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στείλουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές προκειμένου αυτοί να στηρίξουν τις ΑΠΕ και επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ένα δεσμευτικό στόχο για τη ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030.»
Συνολικά, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο εγκατεστημένο δυναμικό, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία. Στη χώρα μας, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας επί του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται, κατά την ίδια πηγή, στο 5,2%.
Ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το 71% της ισχύος που εγκαταστάθηκε το 2011 προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες ή άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, ποσοστό - ρεκόρ που μεταφράζεται σε 32GW.
«Τον 21ο αιώνα, ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και τα πυρηνικά, συνεχίζοντας να αυξάνει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ με φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες.
Τη μερίδα του λέοντος πέρυσι κάλυψε η ηλιακή ενέργεια, με τα φωτοβολταϊκά να ανέρχονται στο 47% όλων των νέων εγκαταστάσεων. Η Ιταλία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, καθώς για πρώτη φορά το 2011 αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, εν μέρει χάρη σε πρόγραμμα ανταγωνιστικών επιδοτήσεων που «έτρεξε» η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του έτους.