Κόσμος
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 11:42

Στη Δαμασκό εν μέσω επευφημιών ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μιχαήλ Φραντκόφ, τρεις μέρες μετά το σινορωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μιχαήλ Φραντκόφ, τρεις μέρες μετά το σινορωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας, που μπλόκαρε την απόφαση καταδίκης της κυβέρνησης Ασαντ.

Η κρατική τηλεόραση στη Συρία μετέδωσε εικόνες από μεγάλα πλήθη που κουνούσαν ρωσικές και συριακές σημαίες, καλωσορίζοντας το Ρώσο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Λαβρόφ δεν έχει διευκρινίσει τις λεπτομέρειες του μηνύματος που κομίζει στη Δαμασκό εκ μέρους του προέδρου Μεντβέντεφ, ωστόσο έχει επικρίνει ανοικτά «εκείνους που βιαστικά» έφεραν σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης για τη Συρία, ότι αγνόησαν το αίτημα της Μόσχας να περιμένουν έως ότου συναντηθεί ο ίδιος με τον πρόεδρο Ασαντ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της πόλης Χομς, όπου χθες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 95 άμαχοι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2132895 . Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης στη Βηρυτό δήλωσαν ότι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό της περιοχής Ζαμπαντάνι, στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ όπως υποστήριξαν, δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και αλ-Χαλιντίγε της Χομς.

Σύμφωνα εξάλλου με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία Χομς.

Όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις «επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στη Χομς μέχρις ότου αποκατασταθούν η ασφάλεια και η τάξη».

«Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών ομάδων θα συνεχιστούν μέχρις ότου αποκατασταθούν η ασφάλεια και η τάξη σε όλες τις συνοικίες της πόλης Χομς και στην ομώνυμη επαρχία και μέχρις ότου ηττηθεί κάθε ένοπλος, ο οποίος τρομοκρατεί τους πολίτες και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», ανέφερε το πρακτορείο. Με τη σειρά του το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες διέπραξαν τις τελευταίες εβδομάδες άγρια εγκλήματα που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους».

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες το πρωί ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε «τρομοκρατικές ομάδες» σε διάφορες συνοικίες της Χομς, σκοτώθηκαν έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν έντεκα.

Αρνείται κάθε ανάμειξη η Τεχεράνη

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη Συρία, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι «συνεργοί στις σφαγές του πληθυσμού» από το συριακό καθεστώς. «Δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ. «Αντίθετα», τόνισε, «η Τεχεράνη πιστεύει ότι η παρέμβαση άλλων χωρών απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Συρία».

Ο Μεχμανπαράστ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το βέτο που άσκησαν το Σάββατο η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, σχολιάζοντας: «Ο στόχος ορισμένων χωρών απέτυχε χάρη στην υπευθυνότητα της Ρωσίας και της Κίνας. Οι χώρες αυτές (δυτικές και αραβικές) προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για πολιτική και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με σκοπό να καταστρέψουν το μέτωπο αντίστασης (απέναντι στο Ισραήλ) και να εγγυηθούν την ασφάλεια του σιωνιστικού καθεστώτος».

Κατά τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, «ο καλύτερος τρόπος (για να τερματιστεί η κρίση) είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Συρία και να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα διαλόγου».

Νέα πρωτοβουλία προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε «νέα διεθνή πρωτοβουλία» της Αγκυρας για τη Συρία μετά το φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η διαδικασία που έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη Συρία ήταν ένα φιάσκο για τον πολιτισμένο κόσμο», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο σινορωσικό βέτο και ανακοίνωσε την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για τη Συρία. «Θα αναλάβουμε μια νέα πρωτοβουλία με χώρες που υποστηρίζουν το λαό και όχι το καθεστώς της», ανέφερε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.