Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής» μεταφέρεται από το Εθνικό Θέατρο - για τρεις μόνο παραστάσεις στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου- στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εμβόλιμα στις παραστάσεις του που συνεχίζονται κανονικά στην Αθήνα.
Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής» μεταφέρεται από το Εθνικό Θέατρο - για τρεις μόνο παραστάσεις στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου- στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εμβόλιμα στις παραστάσεις του που συνεχίζονται κανονικά στην Αθήνα.
Aπό τα τελευταία έργα του δραματουργού και σχεδόν άγνωστο στο θεατρικό κοινό - καθώς παίζεται σπάνια, ειδικά στην Ελλάδα-, ο «Περικλής» εκτιμάται πως γράφτηκε στα 1608 σε συνεργασία, μάλιστα, με τον δραματουργό Τζορτζ Γουίλκινς.
Περιπλανώμενος στις θυελλώδεις περιπέτειες του, ο Περικλής εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη του συνόλου δώδεκα εξαιρετικών ηθοποιών.
Υπόθεση
Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος, ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι, η οικογένεια του Περικλή - όπως και το κράτος του-, ξαναγεννιέται από τις στάχτες.
Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη, δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.
Οι παραστάσεις του έργου θα συνεχισθούν κανονικά στην Αθήνα έως τις 26 Φεβρουαρίου και τον ερχόμενο Απρίλιο θα μεταφερθούν από το Εθνικό Θέατρο στο Globe to Globe Festival στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 7 και Πέμπτη 9/2 στις 21.00, Τετάρτη 8/2 18.00 και 21.00. Είσοδος 10 - 21 ευρώ.