Πολιτική
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 14:55

Λιγότερο κράτος και επίσπευση μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Φερχόφσταντ

Έκκληση για συρρίκνωση του ελληνικού κράτους, τέλος στις πελατειακές σχέσεις και ριζοσπαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα.

Έκκληση για σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού κράτους, τέλος στις πελατειακές σχέσεις και ριζοσπαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απελευθερωθεί η οικονομία απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι στο χείλος της αβύσσου. Ζει πέρα από τα μέσα της και έχει απολέσει διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει τις δύσκολες αποφάσεις για μεταρρύθμιση του κράτους. Η αντίσταση της τρέχουσας πολιτικής τάξης, που κυριαρχείται από δύο κόμματα με παγιωμένα ιδιοτελή συμφέροντα μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο κ. Φερχόφσταντ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ανάγκη για μια Τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Παράλληλα, ασκώντας κριτική στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Φερχόφσταντ είπε ότι οι δύο ηγέτες τα τελευταία δύο χρόνια δεν αποφάσισαν μέτρα αλλά ημίμετρα που είχαν κόστος 1 τρισ. ευρώ και τα οποία δεν έλυσαν την κρίση αλλά την επιδείνωσαν.

Σε ερώτηση αν υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο το νέο μνημόνιο ο Γκι Φερχόφσταντ απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Υποστήριξε ότι δεν αρκεί να υπογραφεί η συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά να προχωρήσει ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τοποθετήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το 2020.

Τόνισε ακόμα ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα δεν έχει καν αρχίσει, ενώ μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αξιοποιηθεί για παραγωγή νέων επενδύσεων και όχι να χρησιμοποιηθούν 100% για την αποπληρωμή του χρέους.

«Μιλάμε μόνο για περικοπές», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνοντας πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά να εφαρμοστούν στην πράξη διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επέρριψε ευθύνες στην τρόικα που δεν πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο κ. Φερχόφσταντ επιτέθηκε στη Γερμανία με αφορμή την πρόσφατη πρότασή της για τοποθέτηση ειδικού επιτρόπου προϋπολογισμού στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαν τέτοιοι επίτροποι να τοποθετηθούν στις 14 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης καθώς μόνο η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα και όσων υποστηρίζουν ως λύση το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας.

«Οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα για να κερδίσουν ψήφους, κλείνουν το μάτι στη δραχμή πρέπει να πουν στο λαό ότι σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας τα έσοδά του δεν θα μειωθούν 20% αλλά 80-85%», ανέφερε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει πως η χώρα σε μία τέτοια περίπτωση θα έκανε εισαγωγές ενέργειας, πετρελαίου, φαρμάκων κλπ.

Από την πλευρά του ο κ. Φερχόφσταντ είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα εξαπλώνονταν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πρώτη την Πορτογαλία.

Σε ερώτηση αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα περιμένει να δει την τελική συμφωνία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι τώρα το κόμμα της έχει κρατήσει στάση ευθύνης.

Επίσης, για το ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές το 2013 η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κυβέρνηση Μόντι και είχε την ειλικρινή υποστήριξη των κομμάτων που μετέχουν σ'αυτή, τότε λογικό θα ήταν να πάει μέχρι το 2013.

«Δεν είναι κυβέρνηση Μόντι. Είναι κυβέρνηση με 50 βουλευτές, εκ των οποίων οι 37-40 είναι του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να μιλήσει ο λαός.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή όχι», απάντησε στο ίδιο ερώτημα ο Γκι Φερχόφσταντ και τόνισε: «Ίσως έχουν δίκιο όσοι λένε για πολιτική αλλαγή γιατί η κρίση είναι περισσότερο πολιτική, παρά οικονομική. Εννοείται ότι χρειάζονται νέες πολιτικές δυνάμεις και ένα νέο πολιτικό σύστημα».