Πολιτική
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 20:19

Την Τετάρτη η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Για αύριο Τετάρτη μετατέθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να τεθεί υπ' όψιν τους προς έγκριση. Νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Για αύριο Τετάρτη μετατέθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να τεθεί υπ' όψιν τους προς έγκριση.

Ετσι, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και λίγο μετά τις 22.30 άρχισε νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δανειστές, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, τις συντάξεις, το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Λίγο πριν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Ακερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI. Εκπρόσωπος του ΙΙF χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, καθώς και για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2133412 .

Στο επίκεντρο οι συντάξεις

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την τρόικα είναι οι συντάξεις, με τους δανειστές να έχουν βάλει στο τραπέζι από τη Δευτέρα και το ενδεχόμενο μειώσεων των κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται οι εναλλακτικές που τίθενται είναι είτε η μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων, είτε η μείωση 5% των επικουρικών και 10% των κύριων, είτε μείωση 10% των κύριων και 5% των επικουρικών, είτε -τέλος- η μείωση μόνο των κύριων συντάξεων από ένα ύψος και πάνω.

Σε ό,τι αφορά των κατώτατο μισθό οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωσή του κατά 22% για όλους, και όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ φαίνεται πως η μετενέργεια (δηλαδή η ισχύς τους μετά τη λήξη τους) των κλαδικών συμβάσεων διατηρείται για ένα τρίμηνο, και όχι για έξι μήνες, όπως ισχύει σήμερα.

Στέλεχος κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση δήλωσε στο Reuters ανώνυμα πως η μετάθεση της σύσκεψης οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, μέχρι και λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη για απόψε έναρξη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών «Τα κόμματα δεν θα είχαν χρόνο να αξιολογήσουν τα μέτρα» εξήγησε.

Πάντως, εν μέσω των έντονων πιέσεων και των απειλών που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ, κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε νωρίτερα στο Reuters πως «πρέπει να βρούμε λύση σήμερα».

Ο Λ. Παπαδήμος στη σύσκεψη καλείται να πείσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να δεχθούν τους όρους που θέτουν η ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα το νέο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τη 15η Φεβρουαρίου ως διορία για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρο στην Ελλάδα και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η προθεσμία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Όρους για να συναινέσει στη νέα σύμβαση θέτει ο Γ. Καρατζαφέρης

Τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι σύννομα θέτει ως προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να συναινέσει στη σύμβαση.

«Δεν μπορούμε να πάμε να πούμε ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς να έχουμε τη διαβεβαίωση των αρμοδίων φορέων της ελληνικής Πολιτείας, ότι η νέα σύμβαση είναι σύννομη», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ γνωστοποίησε ότι με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησε να έχει απαντήσεις από θεσμικά όργανα όπως η Τράπεζα της Ελλάδας για το αν τα νέα μέτρα θα βγάλουν, όπως είπε, τη χώρα από το λαβύρινθο.

Υπογράμμισε επίσης ότι η πολιτική της ύπνωσης «τύπου Τσάμπερλεν», δεν μπορεί να ισχύσει σήμερα στην Ευρώπη και εξαπέλυσε δριμεία κριτική στους Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αν η Γαλλία και η Γερμανία είχαν άλλους ηγέτες, η τύχη της Ευρώπης και της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική.

Αναφερόμενος μάλιστα στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Παρίσι τη Δευτέρα σχολίασε πως του θύμισε τη συνάντηση του Μονάχου που οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η επιθετική ταπείνωση της Ελλάδας είναι μία συνειδητή πράξη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εάν όσα μάς ζητάνε είναι συννομα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Αργά το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πως ο επικεφαλής της task force Χόρστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Πηγές του κόμματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν ακόμη πως η απάντηση θα δοθεί αύριο, και πιθανότατα θα είναι θετική. Εάν συμβεί αυτό, τότε η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα δεσμεύσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι του δανείου μετά από απόφαση των δανειστών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Dow Jones ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει πρόβλημα με αυτό χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δημιουργία αυτού του λογαριασμού «έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα».

Σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ το πρωί

Στις 8 το πρωί, στα γραφεία του κόμματος, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαράς με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, για να εξεταστεί το κείμενο της τρόικας που θα σταλεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή πιθανότατα η ψήφιση PSI - νέας δανειακής σύμβασης

Παράλληλα πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως πιθανότατα την Κυριακή θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση την Κυριακή προς ψήφιση στη Βουλή PSI - δανειακή σύμβαση, χωρίς τα εφαρμοστικά μέτρα ή με μερικά από αυτά.

ΚΚΕ: Δήθεν διαπραγμάτευση και κυνικά τρομοκρατικά διλήμματα

Βολές κατά της κυβέρνησης και της τρόικας εξαπέλυσε το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «η ελληνική πλουτοκρατία και η τρόικα έχουν βρει πρόθυμους παπάδες - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη - και αξιοποιούν την ευκαιρία για να θάψουν εδώ και τώρα ζωντανούς τους εργαζόμενους, να τους αφαιρέσουν στοιχειώδη δικαιώματα». «Όσο πλησιάζει η στιγμή της αποκάλυψης του αποτρόπαιου αντιλαϊκού έργου τους, τόσο πιο αισχρός και άθλιος γίνεται ο εμπαιγμός του λαού με τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τόσο πιο κυνικά τα τρομοκρατικά διλήμματα που εκτοξεύουν» προσθέτει και καλεί το λαό σε δράση: «Ο λαός έχει χρέος να τους αποδείξει ότι αρκετά έχουν υποτιμήσει τη νοημοσύνη, τη δύναμη και το δίκιο του».

ΣΥΡΙΖΑ: Φτωχοί οι εργαζόμενοι, ζητιάνοι οι συνταξιούχοι

«Η προωθούμενη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ακροδεξιάς με την τρόικα για μείωση του κατώτατου εγγυημένου μισθού κατά 20%, που συμπαρασύρει σε αντίστοιχες μειώσεις τους υπόλοιπους μισθούς αλλά και τα επιδόματα ανεργίας καθώς και το «τσεκούρι» στις επικουρικές και αργότερα στις κύριες συντάξεις, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε φτωχούς και τους συνταξιούχους σε ζητιάνους» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στρατούλης κάνει λογο για «την πιο απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση που γνώρισαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, στους μισθούς και στις συντάξεις οι οποίοι επιστρέφουν στην αγοραστική δύναμη της δεκαετίας του 1960». Σημειώνει μάλιστα πως «η ύφεση, η φτώχεια και η ανεργία θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, ο λαός μας οδηγείται σε εξανδραποδισμό και η χώρα μας σε ολοκληρωτική καταστροφή».

Καταλήγοντας καταφέρεται με δριμύτητα κατά τις τρικομματικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «πρέπει να ντρέπεται και να "μας αδειάσει τη γωνιά" το γρηγορότερο δυνατό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters