Πολιτιστικά
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 07:00

Oι ταινίες της εβδομάδας

Μέσα σε μια εβδομάδα που οι άσχημες οικονομικές συγκυρίες είναι στο επίκεντρο σκοτεινιάζοντας μυαλά και ψυχολογικές διαθέσεις, επτά νέες ταινίες κάνουν ηρωική έξοδο στις σκοτεινές αίθουσες με απώτερο σκοπό να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης.

Μέσα σε μια εβδομάδα που οι άσχημες οικονομικές συγκυρίες είναι στο επίκεντρο σκοτεινιάζοντας μυαλά και ψυχολογικές διαθέσεις, επτά νέες ταινίες κάνουν ηρωική έξοδο στις σκοτεινές αίθουσες με απώτερο σκοπό να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Δυνατό θρίλερ, επίκαιρο δράμα, κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου, τρισδιάστατος πόλεμος των άστρων, κωμωδίες με μεγάλα ονόματα και μια ενδιαφέρουσα επανέκδοση του 1950 ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ζεστάνουν όσο μπορούν την παγωμένη ατμόσφαιρα.

«Η γυναίκα με τα μαύρα»

Το θρίλερ του Τζέιμς Γουότκινς βασίζεται στο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ, το οποίο ακολουθεί την παράδοση των βικτωριανών ιστοριών τρόμου και, από το 1982 που κυκλοφόρησε, έχει γίνει τηλεταινία, ραδιοφωνική σειρά, θεατρικό έργο και τελικά - ύστερα από τριάντα χρόνια- κινηματογραφική ταινία.

Ο γνωστός από τον ρόλο του Χάρι Πόττερ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, υποδύεται τον νεαρό δικηγόρο, που αναλαμβάνει μια δουλειά σε κάποιο ανατριχιαστικό παλιό αρχοντικό και ανακαλύπτει σταδιακά μια σειρά από σκοτεινά μυστικά που στοιχειώνουν το παρελθόν της περιοχής. Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει ο σκηνοθέτης: «μία ιστορία τρόμου προκύπτει από αυτό που δεν μπορείς να διακρίνεις, αυτό που βρίσκεται στις γωνίες και στα περιθώρια του πλάνου.

«Shame»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Στιβ ΜακΚουίν, μετά το «Hunger», σκηνοθετεί μια επίκαιρη ταινία γύρω από τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας και τις εμπειρίες που μας καθορίζουν, και συνεργάζεται ξανά με τον Μάικλ Φασμπέντερ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου καταχειροκροτήθηκε η ταινία. Συμπρωταγωνιστεί η υποψήφια για Όσκαρ, Κάρεϊ Μάλιγκαν.

«Albert Nobbs»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Εννέα ζωές», Ροντρίγκο Γκαρσία, επανέρχεται με την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου, «The singular life of Albert Nobbs». Πρωταγωνιστούν η Γκλεν Κλόουζ - η οποία βραβεύτηκε το 1982, όταν υποδύθηκε τον ρόλο για πρώτη φορά, στη μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Τζωρτζ Μούρ στο θέατρο- και οι Μία Γουασίκοφσκα, Άαρον Τζόνσον, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Τζάνετ Μακ Τιρ, Μπρέντα Φλίκερ και Πολίν Κόλινς. Με σκηνικό ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δουβλίνο του 19ου αιώνα, μία γυναίκα μεταμφιέζεται σε άντρα, για να μπορέσει να επιβιώσει. Τριάντα χρόνια αργότερα, βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένο στον χαρακτήρα που δημιούργησε η ίδια. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες και είναι υποψήφια για τρία Όσκαρ (Α΄ Γυναικείου Ρόλου-Γκλεν Κλόουζ, Β΄ Γυναικείου Ρόλου-Τζάνετ Μακ Τιρ, και μακιγιάζ).

«Star wars επεισόδιο 1: η αόρατη απειλή (3D)»

Το - υποψήφιο για τρία Όσκαρ- υπερθέαμα επιστημονικής φαντασίας του 1999 προσαρμόζεται στο 2012 από τον Τζορτζ Λούκας και επιστρέφει σε τρισδιάστατη μορφή. Το πρώτο κεφάλαιο της επικής σειράς - με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Νάταλι Πόρτμαν, Τζέικ Λόιντ- περιγράφει το πώς ξεκίνησαν όλα.

«Jack and Jill»

Ο Ντένις Ντάγκαν, ο οποίος - τα τελευταία 5 χρόνια- σκηνοθετεί με σημαντική εμπορική επιτυχία έναν από τους πιο επιτυχημένους κωμικούς του Hollywood, τον Άνταμ Σάντλερ, αυτήν τη φορά του αναθέτει μια εναλλακτική εκδοχή της θρυλικής «Tootsie».

Το καστ συμπληρώνουν οι Αλ Πατσίνο, Κέιτι Χολμς, Σακίλ Ο' Νιλ, Σαντιάγκο Σεγκούρα και ο Ντέινα Κάρβεϊ, ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση, μετά την 9χρονη αποχή του από τα κινηματογραφικά δρώμενα.

«One for the money»

Η Τζούλι Αν Ρόμπινσον –που έχει σκηνοθετήσει επεισόδια για δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές («Weeds», «Grey’s Anatomy», «Big Love», «Pushing Daisies») - φέρνει στις κινηματογραφικές αίθουσες την αγαπημένη ηρωίδα Στέφανι Πλαμ, από τη δημοφιλή σειρά βιβλίων της Τζάνετ Εβάνοβιτς. Τον κεντρικό ρόλο ενσαρκώνει η Κάθριν Χέιγκλ, με τους Τζον Λεγκουιζάμο, Τζέισον Ο' Μάρα και Ντέμπι Ρέινολντς στο πλευρό της.

Η πρώτη αποστολή της Στέφανι είναι να πιάσει έναν πρώην αστυνομικό του Τμήματος Ηθών και παλιό φλερτ της, ο οποίος φυγοδικεί, ενώ κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης.

«Ο κύκλος του έρωτα (Ερωτικό Γαϊτανάκι)»

Το δράμα του Μαξ Οφίλς -του 1950- είναι μια εμπνευσμένη και σαρκαστική μεταφορά του περιβόητου θεατρικού έργου «Reigen», του Αυστριακού συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ, το οποίο σατίριζε τη σεξουαλική συμπεριφορά και τα ήθη της βιεννέζικης κοινωνίας του γυρίσματος του 20ου αιώνα.

Το καστ αποτελείται από τους πιο διάσημους Γάλλους ηθοποιούς της εποχής, όπως οι Αντόν Γουόλμπρουκ, Σιμόν Σινιορέ, Σερζ Ρεζιανί και Σιμόν Σιμόν.

Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1890, στη Βιέννη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δηκτική απεικόνιση της εφήμερης φύσης του έρωτα που θίγει ζητήματα πολύ τολμηρά για τη δεκαετία του '50. Η δομή είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από δέκα σκηνές που αλληλοσυνδέονται, και στην κάθε μία πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι εραστών. Η ταινία βραβεύτηκε με Bafta καλύτερης ταινίας και ήταν υποψήφια για 2 Όσκαρ (σεναρίου και σκηνικών), το 1952.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης