Πολιτική
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 09:21

Κρύο και εξασθένηση των βοριάδων

Το τσουχτερό κρύο και η σταδιακή εξασθένηση των βοριάδων είναι τα κύρια του χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στα νότια αναμένονται βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες.

Το τσουχτερό κρύο και η σταδιακή εξασθένηση των βοριάδων είναι τα κύρια του χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στα νότια αναμένονται βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, με παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρό στα βόρεια.

Στην Αττική αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, με τη θερμοκρασία από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου (δύο βαθμοί χαμηλότερα στα βόρεια)

Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις προβλέπει η ΕΜΥ και για τη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο στους -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Παρασκευή στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές στις νοτιότερες περιοχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και στα βόρεια και κεντρικά πεδινά. Στα δυτικά τα φαινόμενα από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 με 8 Μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Γρεβενών, Έδεσσας, Αμύνταιου, Φλώρινας, Καστοριάς και Κιλκίς.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, καθώς επίσης, στο ορεινό οδικό δίκτυο Καστοριάς, Ημαθίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Γρεβενών, Ροδόπης.

Στην Πάτρα ένας άστεγος βρέθηκε νεκρός έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.:

Κλειστή είναι στην Αττική η περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Γ.Σ.Ν. Νοσοκομείο, έως διασταύρωση Αγ. Πέτρου και στη Θεσσαλονίκη, ο δρόμος Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται, στην Αττική, στην επ.οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων, από το ύψος της Ι.Μ. Κλειστών, προς Δερβενοχώρια.

Στο Κιλκίς κλειστές είναι οι επαρχιακές οδοί Ευρώπου – Πολυπέτρου, Καμποχωρίου – Αξιούπολης, Μικροκάμπου – Ν. Αγιονερίου.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης νερού και παγετού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα κάτωθι σημεία: πλησίον περιοχής Βιολογικού Καθαρισμού Κομοτηνής, στην Επ. Ο. Παραδήμης – Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των κάτωθι ποταμών: Τραύου (περιοχή Ν. Καλλίστης), Τραύου (γέφυρα Γλυκόνερου), Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού), Γρατίνης και Διώνης - Αετοκορυφής.

Στην Ξάνθη κλειστός είναι ο δρόμος Ποταμιάς - Μάνδρας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και στην Ορεστιάδα η επαρχιακή οδός Δικαίων – Δίλοφου, από το 3ο χλμ.

Στη Φλώρινα διακοπή της κυκλοφορίας υπήρξε στην επαρχιακή οδός Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ και στην Καστοριά η Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 40ο έως 50ο χλμ.

Κλειστή εν τω μεταξύ παραμένει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας η Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών, στο 161ο χλμ., λόγω κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό. Για το ρεύμα προς Αθήνα η εκτροπή γίνεται στο 172ο χλμ. και επανέρχονται στο 159ο χλμ. Για το ρεύμα προς Πάτρα στο 159ο χλμ.

Στη Λάρισα διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Δολίχης – Λιβαδιού και στα Τρίκαλα στην επ. οδό Κλοκοτού – Προαστίου, ύψος γέφυρας Κλοκοτού, καθώς επίσης στην Τρικάλων – Αρτας, από 56ο χλμ. (Δ.Δ. Πυρράς) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου).

Στην Καρδίτσα, διακοπή υπήρξε στο δρόμο Μουζακίου – Αρτας, από το 10ο έως το 25ο χλμ. (Θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα), στην Ε.Ο. Μουζακίου – Ανατολικής Αργιθέας, από το 15ο έως το 30ο χλμ. (Θέση Αγ. Νικόλαος) και στην Ε.Ο. Μουζακίου – Ανθοχωρίου – Κερασιάς, από το 14ο χλμ έως 20ο χλμ.

Στη Μαγνησία προβλήματα σημειώνονταν στις επ. οδούς Δράκειας – Χανίων, Κουκουράβας – Μακρυνίτσας, Ζαγοράς –Πουρίου.

Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε τέλος στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου (θέση ράχες Τυμφρηστού) και στις επ. οδούς Καρπενησίου – Κρικέλλου - Δομνίστας, Προυσού – Αγρινίου (θέση Αραποκέφαλα), Φουρνάς – Καρδίτσα, (θέση Ζαχαράκι), Καρπενησίου – Φουρνά (θέση Βράχος), Σαρακίνης – Καταβόθρας

Στην Εύβοια, κλειστή ήταν η Αιδηψού - Λίμνης, από 1ο έως 10ο χλμ. λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καρδίτσα σε ύφεση βρίσκονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στο 4ο χλμ. Ε.Ο. Ιτέας – Πέτρινου μετά την υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Ε. Ο. Αγ. Δημητρίου – Πέτρινου - Συκεώνας Δήμου Παλαμά.

Στη Μεσσηνία τέλος, λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου «Λαγκουβάρδου», στην επαρχιακή οδό Μαραθούπολης – Φιλιατρών, διακόπηκε η κυκλοφορία στην 4η έως 4,2η χ/θ, ενώ έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας προς την Ε.Ο. Πύργου – Μεθώνης.