Για «τελεσίγραφο της ευρωζώνης» προς την Ελλάδα πριν από την αποδέσμευση οποιουδήποτε νέου πακέτου βοήθειας κάνουν λόγο τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωση σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Για «τελεσίγραφο της ευρωζώνης» προς την Ελλάδα πριν από την αποδέσμευση οποιουδήποτε νέου πακέτου βοήθειας κάνουν λόγο τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωση σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο μικρότερο της μίας εβδομάδας για να ανταποκριθεί σε πολλές απαιτήσεις και ειδικότερα στην εξοικονόμηση 325 δισεκατομμυρίων ευρώ με περικοπές δαπανών, πριν ανοίξει το πορτοφόλι και χορηγήσει την κρίσιμη για τη χώρα οικονομική βοήθεια, γράφει η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Η υπομονή των χωρών της ευρωζώνης έχει φθάσει στα όριά της, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Liberation. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της για την περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί με αντάλλαγμα τη χορήγηση διεθνών δανείων.
Και οι δύο, πάντως, εφημερίδες σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παραδέχθηκε ότι στις χθεσινές συνομιλίες ο τόνος ήταν «κάποιες στιγμές πολύ έντονος» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η ευρωζώνη απορρίπτει την ελληνική δημοσιονομική συμφωνία», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν ως ελλιπές το πακέτο δημοσιομικών περικοπών το οποίο τούς παρουσιάσθηκε...και έστειλαν τον υπουργό Οικονομικών πίσω στην Αθήνα με νέο σετ απαιτήσεων και μία πολύ μικρή προθεσμία, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η υποδοχή στις Βρυξέλλες βρισκόταν σε έντονη αντίθεση με το κλίμα της σχεδόν ευφορίας με το οποίο οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας παρουσίασαν την επίτευξη νωρίτερα χθες της συμφωνίας, την οποία εμφάνισαν ως λύση σε πολιτικούς ακροβατισμούς εβδομάδων που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές».
Παράλληλα, σε ανταπόκρισή του χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Κρις Μόρις του BBC ανέφερε ότι δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα - που περιλαμβάνει την απομείωση του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και τη χορήγηση νέου δανείου- δεν αρκεί για να βάλει τη χώρα σε βιώσιμο οικονομικά δρρόμο.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι αυτό που έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Eurogroup είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της.
Η ατμόσφαιρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα φαίνεται ότι βαραίνει...Ενώ η επίσημη θέση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί, στο περιθώριο πληθύνονται οι συζητήσεις σχετικά με το ότι τελικά μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα ήταν καταστροφή, γράφει ο ανταποκριτής του BBC.
Η Ελλάδα υποκύπτει σε περισσότερη λιτότητα, αλλά η συμφωνία οικονομικής στήριξης καθυστερεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian.
Οι πιστωτές ζητούν έργα ως προς τις νέες δεσμεύσεις, ενώ η στάση πληρωμών προβάλλει σε ορίζοντα εβδομάδων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, γράφει η εφημερίδα.
Εν μέσω ενός αυξανόμενου αισθήματος απελπισίας για την Ελλάδα, οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί πλέον να αποδειχθεί ανεπαρκής για τον σκοπό της. Με την ανεργία να αυξάνεται, τα εισοδήματα να μειώνονται, την ύφεση να βαθαίνει και την κοινωνική αναταραχή να κλιμακώνεται, απαισιοδοξία και πικρία επικρατεί και στις δύο πλευρές, μία αίσθηση ότι η λιτότητα δεν θα αποφέρει καρπούς και ότι η χρεοκοπία είναι πλέον μάλλον θέμα του 'πότε' και όχι του 'εάν', σύμφωνα με τον Guardian.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ