Κόσμος
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 17:10

Είκοσι δύο υποψήφιοι για το Χρυσό Φοίνικα

Είκοσι δύο ταινίες επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ανάμεσά τους μια παλαιστινιακή και μια ισραηλινή με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα από το Παρίσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες «Κέντμα» του Ισραηλινού Αμος Γκιτάι και «Divine Intervention» (Θεϊκή Παρέμβαση) του Παλαιστίνιου Ελία Σουλεϊμάν.

Ανάμεσα στις άλλες ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα είναι η ταινία «Le Fils» των Βέλγων Λυκ και Ζαν-Πιέρ Νταρντέν, η «All or nothing» και «Sweet Sixteen» των Βρετανών Μάικ Λι και Κεν Λόουτς, η «Αράχνη» του Καναδού Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και η ταινία «The Pianist» του Ρομάν Πολάνσκι.

Στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Μαΐου, θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στον ινδό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρατζ Καπούρ, ο οποίος ήταν γνωστός ως «ο πρίγκιπας του Μπόλιγουντ» και απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 63 ετών.

Το φεστιβάλ θα αρχίσει με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της τελευταίες ταινίας του Γούντι Αλεν «Hollywood Ending». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που στις Κάνες θα είναι παρών ο 66χρονος αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός.