Κόσμος
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 19:55

«Κώδωνες συναγερμού χτυπούν στην Κύπρο»

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του με τίτλο «Κώδωνες συναγερμού χτυπούν στην Κύπρο», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Turkish Daily News και στην Posta, αφού επισημαίνει ότι οι Τούρκοι κυβερνώντες πιέζουν την Ε.Ε. για να δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη,τονίζει ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι για να συμβεί αυτό:

«Ο ένας από αυτούς τους όρους αφορά στην ανάγκη υπερψήφισης νέων νόμων, ώστε να μπορέσουν να συνεκτιμηθούν στην έκθεση προόδου που η Ε.Ε. θα εκδώσει για την Τουρκία τον Οκτώβριο.

Ομως, λόγω προβλημάτων που πηγάζουν από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του κ. Μπαχτσελί (ΜΗΡ), δεν πραγματοποιούνται ούτε καν τα βήματα που απαιτούνται για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα εκπληρωθεί αυτός ο όρος.

Ετσι απομένει μόνον η Κύπρος. Κανείς δεν το λέει σαφώς και επισήμως αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι το δεύτερο κλειδί για τον καθορισμό μιας «ημερομηνίας» είναι η Κύπρος.

Στους κύκλους της Ε.Ε. λέγεται τώρα ανοικτά ότι εάν μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, η Τουρκία θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει μια ημερομηνία από την Ε.Ε. ακόμη και αν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης σε αυτό το στάδιο. Η έλλειψη λύσης στο Κυπριακό θα προκαλέσει επίσης σημαντικές απώλειες τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Οι τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις θα ανασταλούν για αρκετό καιρό, δηλαδή για τουλάχιστον μερικά χρόνια. Θα επανέλθουν οι περίοδοι έντασης στο Αιγαίο. Για μια ακόμη φορά θα κλονιστεί η εικόνα της Τουρκίας. Το «οξυγόνο» που χρειάζεται η οικονομία θα χαθεί, αναστατώνοντας τις αγορές που χρειάζονται σταθερότητα.

Η έλλειψη μιας λύσης θα οδηγήσει στο να ενταχθούν οι Ελληνοκύπριοι μόνοι τους στην Ε.Ε. Η «αποτελεσματικότητα» της τουρκικής πλευράς στην Κύπρο θα εξαφανιστεί πλήρως.

Και η Κύπρος θα αποτελέσει τον κύριο όρο στον κατάλογο των προϋποθέσεων για τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο μέλλον.

Ολα αυτά που η Τουρκία θα κέρδιζε βρίσκοντας τώρα μια λύση, θα τα έχανε σε μια διαπραγματευτική διαδικασία στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο σημείο καμπής. Το θέμα Ε.Ε. - Κύπρου έχει καταστεί το ζήτημα μέγιστης ζωτικής σημασίας στην ημερήσια διάταξη της χώρας.

Παρόλα αυτά, τι είναι αυτό που βλέπουμε; Η Τουρκία δεν έχει ακόμη καθορίσει βασικές πολιτικές είτε στο Κυπριακό, είτε στο θέμα της Ε.Ε. Η δουλειά έχει δοθεί «εργολαβικά» στον Ντενκτάς. Η Τουρκία είναι ικανοποιημένη απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση. Σε όλα αυτά τα θέματα η Τουρκία ζει από τη μια μέρα στην άλλη, επιλύνοντας τα προβλήματα της ημέρας κομμάτι-κομμάτι.

Ακούει κανείς σχόλια που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε παραλογισμό. Εχουμε βουλιάξει στην άγνοια. Φαίνεται να μην υπάρχει «υπεύθυνος χειριστής» είτε του θέματος της Ε.Ε., είτε της Κύπρου.

Αρχίζουμε να χάνουμε τον έλεγχο. Οι ηγέτες θα πρέπει να αναγκαστούν να δραστηριοποιηθούν χωρίς χάσιμο χρόνου. Θα πρέπει να καθορίσουν τι θα γίνει στο θέμα της Ε.Ε. και τι είδους βήματα πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό. Εάν δεν καθοριστεί μια τέτοια στρατηγική, το πλοίο παραδέρνοντας, μπορεί να χτυπήσει σε παγόβουνο.

Η κατάσταση μπορεί να διεκπεραιωθεί μόνο μέχρι ενός σημείου με τη «διπλωματία των κρίσεων». Αλλά δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει μέχρι τέλους με την ίδια προσέγγιση.

Αναμένουμε από την Αγκυρα να ξυπνήσει επιτέλους, να καθορίσει τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσει και στη συνέχεια να στείλει τον Ισμαήλ Τζέμ να χτυπήσει την πόρτα της Αθήνας ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Η Κύπρος είναι πολύ σημαντικό θέμα για να αφεθεί μόνο στον Ντενκτάς και τον Κληρίδη».