Κόσμος
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 20:47

Υποπτες για καρκινογενέσεις οι τηγανητές πατάτες

H Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας, μετά από επιστημονικές έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψωμί, τα μπισκότα, οι τηγανητές και οι ψητές στο φούρνο πατάτες εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας ακρυλαμίδης, η οποία ενδεχομένως προκαλεί καρκίνο.

Η ακρυλαμίδη δημιουργείται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης συνεχίζουν τις έρευνες. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών του Καρκίνου πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη ευθύνεται για όγκους στο στομάχι.