Πολιτική
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 01:02

199 «ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση

Με τη θετική ψήφο της πλειονότητας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα η νέα δανειακή σύμβαση. Συνολικά 199 βουλευτές είπαν «ναι» επί της αρχής, «όχι» 74, ενώ πέντε δήλωσαν «παρών».

Με τη θετική ψήφο της πλειονότητας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα η νέα δανειακή σύμβαση, παρά τις δεκάδες διαρροές που σημειώθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα, οδηγώντας σε μαζικές διαγραφές.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την ψηφοφορία (πλην των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που παρέμειναν και υπερψήφισαν) ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν το νομοσχέδιο. «Ναι» στη δανειακή σύμβαση είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος δήλωσε «παρών».

Η δανειακή σύμβαση ψηφίστηκε επί της αρχής με 199 ψήφους υπέρ. Σε σύνολο 278 ψηφισάντων, «όχι» ψήφισαν 74 βουλευτές, ενώ και πέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το άρθρο 1 για τα εργασιακά ψηφίστηκε με 190 «ναι», 83 «όχι» και πέντε «παρών». Το άρθρο 2 ψηφίστηκε με 201 ψήφους «ναι», 74 «όχι» και τρία «παρών». Το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 199 «ναι», 74 «όχι», πέντε «παρών». Τέλος, το άρθρο 4 ψηφίστηκε με 202 «ναι», 74 «όχι» και δύο «παρών».

22 διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν 22 διαρροές («όχι», παρών ή απών) βουλευτών οι οποίοι τέθηκαν αμέσως εκτός ΚΟ από τον πρόεδρο του κόμματος.

Πρόκειται για τους Σπύρο Κουβέλη, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Λάμπρο Μίχο, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, Βασίλη Τόγια, Γεώργιο Κασσάρα, Χάρη Καστανίδη, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρήστο Κατσούρα, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Οδυσσέα Βουδούρη, Γεώργιο Παπαμανώλη, Γιάννη Αμοιρίδη, Χρήστο Μαγκούφη, Ηλία Θεοδωρίδη, Τσετίν Μάντατζη.

Προς διαγραφή ήταν και ο Αργύρης Λαφαζάνης αλλά παραιτήθηκε αυτοβούλως από βουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν Σπύρος Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάντατζη Τσετίν, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θεόδωρος Παραστατίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε παρούσα επί της αρχής και είπε «όχι» στο άρθρο ένα για τα εργασιακά. Ο Γιώργος Κασσάρας δήλωσε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά, «παρών» στα άρθρα 2 και 3 και «ναι» στο 4 άρθρο. Ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε «ναι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά και «ναι» στα υπόλοιπα. Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά και ψήφισε «ναι» στα υπόλοιπα άρθρα. Ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος ψήφισε «όχι» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε «όχι» στο άρθρο 1 για τα εργασιακά. «Όχι» στο άρθρο 1 δήλωσε και η Χρύσα Αράπογλου. «Παρών» επί της αρχής δήλωσε ο Γιάννης Παπαμανώλης, «όχι» στο άρθρο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα. «Ναι» επί της αρχής αλλά «παρών» στο άρθρο για τα εργασιακά δήλωσε ο Δημήτρης Κουσελάς. «Ναι» επί της αρχής δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης αλλά καταψήφισε το άρθρο 1. Η Μαρία Μίχου ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψήφισε το άρθρο 1. «Ναι» επί της αρχής αλλά «παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε Μιχάλης Τζελέπης. «Παρών» επί της αρχής δήλωσε ο Χρήστος Μαγκούφης και «όχι» στο άρθρο 1.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι κ.κ. Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Αργύρης Λαφαζάνης.

«Θετικό μήνυμα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας.

Ερωτηθείς αν μετά τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι κάποιοι θεωρούν ότι το Κίνημα έχει χάσει την πλειοψηφία, πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή εκλογών έχουν τεθεί επαρκώς και επανειλημμένως.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η εθνική προσπάθεια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Εκτός ΚΟ ΝΔ 21 βουλευτές

Από πλευράς ΝΔ καταγράφηκαν 21 διαρροές βουλευτών οι οποίοι επίσης διεγράφησαν. Πρόκειται για τους κ.κ. Ελ. Βόζενμπεργκ, Ελ. Κουντουρά, Δ. Σταμάτη, Κ. Παπασιώζο, Γ. Βλάχο, Μ. Γιαννάκη, Μ. Τζίμα, Μ. Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Ζ. Τζικαλάγια, Χρ. Ζώη, Σπ. Γαληνό, Π. Μελά, Γ. Καρασμάνη, Αν. Καριπίδη, Μ. Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνά, Αλ. Δερμεντζόπουλο, Θ. Λεονταρίδη και Μ. Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας».

Διαγραφές Μ. Βορίδη - Αδ. Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ

Διαγραφές έγιναν και στο ΛΑΟΣ. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση αντίθετα με την κομματική γραμμή.

Έπραξα κατά τη συνείδηση μου σε μια κρίσιμη για το έθνος ψηφοφορία, δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

Σημείωσε ότι ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τόνισε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα, ενώ ανέφερε ότι δεν τιθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη ΝΔ.

«Δεν έχω καμία πικρία», ανέφερε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αγαπά και τιμά τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς και ότι κατανοεί την απόφασή του για τη διαγραφή, ενώ διευκρίνισε ότι ούτε τον ενδιαφέρει ούτε έχει ψάξει να βρει άλλη πολιτική στέγη.

Βάσω Παπανδρέου: Δεν μπορούν να διαγράψουν την πορεία μου

«Με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και δεν μπορούν να διαγράψουν ούτε τις απόψεις ούτε την πορεία μου», δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Μ. Κεφαλογιάννης: Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου

«Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα», δήλωσε ο βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος δεν παρέστη στην ψηφοφορία για το μνημόνιο και διεγράφη από τη ΝΔ.

Κ. Μαρκόπουλος: Δεν θα παραδώσω την έδρα μου

Eκανα αυτό που πίστευα. Eλπίζω να δικαιωθεί η πατρίδα, ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Μαρκόπουλος και διευκρίνισε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του.