Πολιτιστικά
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 13:31

Ο θρίαμβος της Κλέλιας σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση

Η συναρπαστική όπερα σε τρεις πράξεις του Κριστόφ Βίλιμπαλντ φον Γκλουκ «Ο θρίαμβος της Κλέλιας» - μια πολεμική περιπέτεια εμπνευσμένη από τις θρυλικές σελίδες της ρωμαϊκής ιστορίας που αποτελεί έναν ύμνο στον γυναικείο ηρωισμό και την αγάπη, παρουσιάζεται στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναρπαστική όπερα σε τρεις πράξεις του Κριστόφ Βίλιμπαλντ φον Γκλουκ «Ο θρίαμβος της Κλέλιας» - μια πολεμική περιπέτεια εμπνευσμένη από τις θρυλικές σελίδες της ρωμαϊκής ιστορίας που αποτελεί έναν ύμνο στον γυναικείο ηρωισμό και την αγάπη, παρουσιάζεται στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η όπερα «Ο Θρίαμβος της Κλέλιας» είναι τολμηρή και απαιτητική για την εποχή της, γραμμένη για τα εγκαίνια του Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια, εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε μετά από λίγες παραστάσεις, το 1763. Διακόσια πενήντα χρόνια αργότερα αναβιώνει με μια εντυπωσιακή παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες». Η προκλητική παράσταση του 21ου αιώνα συναντάει την υπέροχη μουσική του 18ου, με δυο δυναμικές υπογραφές, που υπόσχονται ένα θέαμα με φρεσκάδα και έμπνευση: του Νάιτζελ Λάουρι στη σκηνοθεσία και του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου στη διεύθυνση της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, με όργανα εποχής.

Υπόθεση

Η Ρωμαία ευγενής Κλέλια αιχμαλωτίζεται από τον Ετρούσκο βασιλιά Πορσίννα, ο οποίος πολιορκεί τη Ρώμη. Ο Ταρκίνιος, Ρωμαίος αξιωματικός, πολεμάει στο πλευρό του Πορσίννα, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει το θρόνο της Ρώμης και την αγάπη της Κλέλιας. Με δόλο και μηχανορραφίες, εξαπατά τον Ρωμαίο στρατιωτικό Οράτιο, αγαπημένο της Κλέλιας και προκαλεί τη μοιραία αναμέτρηση: Ετρούσκοι και Ρωμαίοι συγκρούονται πάνω στη γέφυρα του Τίβερη. Η Κλέλια με το κουράγιο και τις υψηλές αρχές της θα σώσει την πόλη της, και ο Γκλουκ θα υπογράψει έναν ύμνο στον γυναικείο ηρωισμό και το θρίαμβο της αγάπης.

Ο συνθέτης

Ο Γκλουκ (1714 - 1787) έντυσε με μουσική ένα δράμα του Μεταστάζιο (1698-1782) και έφτιαξε μια όπερα που στον πυρήνα της είναι η φωνή, φωνή δεξιοτεχνών, που τραγουδούν μια ποικιλία από άριες που εντυπωσιάζουν. Ο χαρακτήρας της Κλέλιας είναι σύνθετος και πολυδιάστατος. Άλλοτε ηρωική, άλλοτε φοβισμένη, άλλοτε κυκλοθυμική και άλλοτε σιωπηλή, του δίνει τη δυνατότητα να συνθέσει έναν μουσικό διάλογο αποχρώσεων και - όπως σε όλες σχεδόν τις 35 όπερές του, έτσι και σε αυτήν- μιλάει στο κοινό για την ευθύνη, για τις προσωπικές και ηθικές μεταμορφώσεις του ανθρώπου μέσα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Έζησε και ο ίδιος σε εποχή πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι επηρέασαν τη γραφή του και άλλαξαν δραματικά την όπερα.

Συντελεστές

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής έχει ο Giuseppe Sigismonti de Risio. Το σκηνικό είναι του Νάιτζελ Λάουρι, τα κοστούμια και η υλοποίηση της σκηνογραφίας του Πάρι Μέξη, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και η μουσική προετοιμασία της Μάτας Κατσούλη και του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Γαλλίδα σοπράνο Ελέν Λεκόρ (Hélène LeCorre), τον Οράτιο η μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη, την Λαρίσσα η Τουρκάλα σοπράνο Μπουρτσού Ουγιάρ (Burcu Uyar), τον Ταρκίνιο η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον Πορσίννα ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και τον Μάννιο η Aρτεμις Μπόγρη (μέτζο).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ.: 210 7282333. Τρίτη 14 & Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 14 - 25 – 35– 50 ευρώ(Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 9,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).