Πολιτιστικά
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 16:05

Γλίτωσαν τα σινεμά - «στολίδια» της πόλης

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν το βράδυ της Κυριακής οι ιστορικοί κινηματογράφοι της πόλης των Αθηνών, «Αττικόν», «Απόλλων» και «Αστυ», όταν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν το βράδυ της Κυριακής οι ιστορικοί κινηματογράφοι της πόλης των Αθηνών, «Αττικόν», «Απόλλων» και «Αστυ», όταν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Η επόμενη μέρα εμπεριέχει μια νότα αισιοδοξίας, αφού σύμφωνα με τους υπεύθυνους των κινηματογράφων, οι αίθουσες των «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν κάηκαν και μόνο η είσοδος - στην οδό Σταδίου- έχει υποστεί ζημιές. Μόνο εξωτερικές ζημιές έχει υποστεί και ο κινηματογράφος «Αστυ», επί της πλατείας Κοραή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, Γιώργο και Δημήτρη Στεριάκη, οι οποίοι κατάφεραν την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν τους άγνωστους εμπρηστές.

Διαμαρτυρία

Απόψε στις 8, τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» θα συγκεντρωθούν «μ' ένα κερί στο χέρι» έξω από τον κινηματογράφο «Αττικόν», σε ένδειξη «βουβής διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της ζωής μας».

Ιστορικά σινεμά

«Αττικόν»

Το εκλεκτικιστικό κτίριο, στην οδό Σταδίου, όπου στεγάζεται το «Αττικόν», χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του 20ου αιώνα Αλέξανδρο Νικολούδη (1874-1944), σε σχέδια του Ερνστ Τσίλερ. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια βασική επέμβαση σε ρυθμό «Νεομπαρόκ», όταν κατασκευάστηκε σε τμήμα του κτιρίου το «Αττικόν», με μια από τις πρώτες χρήσεις οπλισμένου σκυροδέματος. Το «Αττικόν» - που άρχισε να λειτουργεί το 1916- σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων.

«Απόλλων»

Στο ίδιο κτήριο - στο υπόγειο- τη δεκαετία του '30 δημιουργείται και δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, με το όνομα «Απόλλων», ενώ εγκαταστάθηκαν εκεί και τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς», υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούν οι δύο κινηματογράφοι. Το 1960 οι αδελφοί Γρηγοριάδου και ο Αγγελος Αγαλιώτης εξασφαλίζουν άδεια για επισκευές από την Πολεοδομία Αθηνών και το 1982 πραγματοποιούνται γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου. Η αποκατάσταση του κτιρίου θεωρείται υποδειγματική και αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και συντήρησης και για άλλα νεοκλασικά κτίρια της πόλης.

«Αστυ»

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σινεμά της Αθήνας. Το κτήριο κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934 - 1938 και έχει φιλοξενήσει προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, λαμπερές πρεμιέρες αλλά και ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπου προέβαλε ταινίες και επίκαιρα για τα γερμανικά στρατεύματα. Το 1994 έγινε ευρεία ανακαίνιση αλλά παρ όλα αυτά ο κινηματογράφος διατηρεί πολλά στοιχεία της παλαιάς αίγλης του, όπως η καμπίνα προβολής, οι μαρμάρινες σκάλες, οι πόρτες, οι καθρέφτες, τα μωσαϊκά ακόμα και το πανέμορφο εκδοτήριο εισιτηρίων.