Σε 170 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια σύμφωνα με καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του ΕΒΕΑ. Εξ αυτών 45 καταστράφηκαν ολοσχερώς από εμπρησμούς. Αποζημίωση των πληγέντων επιχειρηματιών ζητεί ο Κ. Μίχαλος. Καταγραφή ζημιών και από το δήμο Αθηναίων. Καταστροφές σε εννέα ιστορικά κτήρια, 40 τόνοι σπασμένα μάρμαρα.
Σε 170 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Τα συνεργεία κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι.
Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.
Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης- υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «το ΕΒΕΑ και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας».
«Ειδικά», πρόσθεσε, «οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημίες και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία».
Ο κ. Μίχαλος γνωστοποίησε επίσης ότι το ΕΒΕΑ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι «για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».
Την επανενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές ζήτησε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Aμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν στα επεισόδια ζήτησε με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Ασημακόπουλος τόνισε πως απαιτείται να δοθούν, άμεσα, αποζημιώσεις για πάγιες εγκαταστάσεις και εμπορεύματα, απαλλαγή από φόρους και τέλη, καθώς και πληρωμή τιμολογίων ΔΕΚΟ για το 2012 και δυνατότητα άτοκης (επιδότηση επιτοκίου) δανειοδότησης και κάλυψης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές για το 2012.
Ο απολογισμός του δήμου Αθηναίων
Σύμφωνα με έναν αρχικό απολογισμό του δήμου Αθηναίων 93 κτήρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μεταξύ των οποίων και εννέα ιστορικά.
Πρόκειται για το διώροφο διατηρητέο κτήριο, όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος «ΑΤΤΙΚΟΝ», για το κτήριο στο υπόγειο του οποίου στεγάζεται ο κινηματογράφος «ΑΣΤΥ», το Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, το Μέγαρο Νικολούδη στην οδό Πανεπιστημίου, το κτήριο πέντε ορόφων στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου (πρώην κτήριο της Λαϊκής Τράπεζας), το συγκρότημα διατηρητέων στην οδό Σταδίου 6-8, το τριώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου, όπου στεγαζόταν κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου και το τετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Ερμού 66.
Σε περίπου 40 τόνους υπολογίζονται οι ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας που θα συλλεχθούν από δρόμους και πεζοδρόμια.
Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί οι υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια) στην πλατεία Συντάγματος. Εκτεταμένες καταστροφές έχουν γίνει και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κ.λπ.).
«Μετά την καταγραφή των ζημιών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Καμίνης και συμπλήρωσε ότι «όλο το δυναμικό του δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πόλης».