Την εκπλήρωση των άλλων δύο όρων που έθεσε στην Ελλάδα το Eurogroup, δηλ. τις ρητές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και την επίλυση του ζητήματος των 325 εκατ. ευρώ, αναμένει η Κομισιόν.
Την εκπλήρωση των άλλων δύο όρων που έθεσε στην Ελλάδα το Eurogroup, δηλαδή τις ρητές δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων και την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των 325 εκατ. ευρώ, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιουζ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αυριανό Eurogroup δεν θα συγκληθεί, η κ. Χιουζ απάντησε ότι η Επιτροπή τελεί εν αναμονή λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα.
Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των 17 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε πάντως να προδικάσει την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων.
Εξάλλου, κύκλοι του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσε να ακυρωθεί.
Εντείνονται οι πιέσεις από τους εταίρους
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και τον Τσέχο πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της».
Ανέφερε ακόμη ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Υποστήριξε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε: «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland», ο κ. Λάμερτ ανέφερε ότι ως την περασμένη Παρασκευή, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου πριν την δεκαπενθήμερη διακοπή λειτουργίας του, δεν υπήρχε η βάση για να γίνει τέτοια συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 27 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα των συνεδριάσεων, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε το σχέδιο να εγκριθεί χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση.
Βαθιές μεταρρυθμίσεις συγκρίσιμες με αυτές που έγιναν στα κομμουνιστικά κράτη τη δεκαετία του '90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού και έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, ο οποίος εκτιμά πως προτιμότερος είναι ο πρώτος δρόμος.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τσέχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαφορές της χώρας του με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ.
«Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά μας, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», είπε ο κ. Νέτσας.
Αναφερόμενος ειδικά στον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
Αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε σήμερα ότι τα όποια κέρδη αντλήσει η τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει θα τα διανείμει σε χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να τα χρησιμοποιήσουν για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Εφόσον υπάρξουν κέρδη, όπως όλα τα έσοδα από νομισματικές πράξεις, θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη», είπε ο Benoit Coeure, νέο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
«Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.
Οι κανόνες της ΕΚΤ της απαγορεύουν να χρηματοδοτεί άμεσα τα κράτη-μέλη της.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ