Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 18:52

Ρεν: «Πολύ σύντομα» η απόφαση για τη νέα δανειακή σύμβαση

Για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Αθήνα.

Για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Αθήνα.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρεν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι είναι «προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε.

Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό» από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί αυτό το πρόγραμμα, να το οικειοποιηθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις, κάτι που, όπως είπε, «θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά».

Εντείνονται οι πιέσεις από τους εταίρους

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και τον Τσέχο πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της».

Ανέφερε ακόμη ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Υποστήριξε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε: «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland», ο κ. Λάμερτ ανέφερε ότι ως την περασμένη Παρασκευή, οπότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου πριν την δεκαπενθήμερη διακοπή λειτουργίας του, δεν υπήρχε η βάση για να γίνει τέτοια συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 27 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα των συνεδριάσεων, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε το σχέδιο να εγκριθεί χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση.

Βαθιές μεταρρυθμίσεις συγκρίσιμες με αυτές που έγιναν στα κομμουνιστικά κράτη τη δεκαετία του '90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού και έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΤσεχίαςΠετρ Νέτσας, ο οποίος εκτιμά πως προτιμότερος είναι ο πρώτος δρόμος.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τσέχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαφορές της χώρας του με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ.

«Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά μας, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», είπε ο κ. Νέτσας.

Αναφερόμενος ειδικά στον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ