Πολιτιστικά
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 12:15

Ειδική Χρυσή Αρκτος για τη Μέριλ Στριπ

Στη Μέριλ Στριπ, φαβορί στα φετινά Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ, απονεμήθηκε χθες σε ειδική τελετή η Χρυσή Αρκτος για το σύνολο του έργου της.

Στη Μέριλ Στριπ, φαβορί στα φετινά Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ, απονεμήθηκε χθες σε ειδική τελετή η Χρυσή Αρκτος για το σύνολο του έργου της.

«Χαιρόμαστε αφάνταστα που μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε τιμητική διάκριση σε μια καλλιτέχνη και σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η Μέριλ Στριπ είναι μια εξέχουσα, ευμετάβλητη ερμηνεύτρια που κινείται με άνεση μεταξύ των δραματικών και των κωμικών ρόλων», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ.

Η ηθοποιός με τη σειρά της ανέφερε ότι η Θάτσερ «ακόμα και αν δεν θα το ήθελε, υπήρξε μια φεμινίστρια, καθώς στην εποχή της κατόρθωσε να κάνει πράγματα πρωτοφανή για γυναίκα. Όταν η Θάτσερ ύψωνε το ανάστημά της» συνέχισε η Στριπ, «δεν υπήρχαν γυναίκες πολιτικοί, όπως δεν υπήρχαν γιατροί και επιστήμονες. Υπήρχαν νοσοκόμες και νοικοκυρές. Με την μαχητικότητα και το σθένος της έδειξε τον δρόμο σε πολλές γυναίκες».

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Σιδηρά Κυρία» ενώ στο πρόγραμμα - που διοργανώνει η Berlinale- περιλαμβάνονται και άλλα φιλμ της Μέριλ Στριπ όπως τα: «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον (1979), «Η Εκλογή της Σόφι» του Αλαν Πάκουλα (1982), «Πέρα από την Αφρική» του Σίντνεϊ Πόλακ (1985), «Οι Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ίστγουντ (1995), «A Prairie Home Companion» του Ρόμπερτ Όλτμαν (2006).

Η 62άχρονη Αμερικανίδα ηθοποιός έχει επισκεφθεί το Φεστιβάλ Βερολίνου αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Το 1999 τιμήθηκε με την «Berlinale Camera», το 2003 μοιράστηκε, μαζί με την Τζούλιαν Μουρ και τη Νικόλ Κίντμαν, την Αργυρή Αρκτο για την ερμηνεία της στις «Ώρες» ενώ το 2006 διακρίθηκε συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ με το «A Praire Home Companion» του Ρόμπερτ Όλτμαν.