Πολιτική
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 13:40

«Οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα γίνουν Νενέκοι»

Εκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να μην υπογράψει τη δεσμευτική επιστολή προς τις Βρυξέλλες απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου δεν θα γίνουν «Νενέκοι», τόνισε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Εκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να μην υπογράψει τη δεσμευτική επιστολή προς τις Βρυξέλλες απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου δεν θα γίνουν «Νενέκοι», τόνισε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε την παλαιότερη πρότασή του για προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να λειανθούν οι αξιώσεις του Μνημονίου, κάτι όμως, που όπως σημείωσε, δεν συνέβη. «Τώρα, το Eurogroup δουλεύει και ζητάει υπογραφές, να γίνουν οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου "Νενέκοι". Εγώ δεν το νομίζω. Έχω πλείστες επιφυλάξεις, πως ο ένας εκ των δύο δεν θα ενδώσει».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να μην υπογράψει την επιστολή δέσμευσης. «Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι ο πατριωτισμός του Αντώνη Σαμαρά θα νικήσει τον εκβιασμό που υφίσταται. «Δεν έχω καμία ελπίδα, βέβαια, για το Γιώργο Παπανδρέου», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα υπέγραφε, απάντησε: «Όχι βέβαια, όπως δεν υπέγραψα και την πρώτη φορά. Είχα στείλει μια επιστολή στον ελληνικό λαό με την επιχειρηματολογία μου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία προοπτική με το νέο μνημόνιο και ότι το οικονομικό πρόγραμμα «δεν τραβάει» και για ακόμη μία φορά επανέλαβε πως η Ελλάδα «δεν σώζεται παρά μόνο αν μας δώσουν μια περίοδο πενταετούς χάριτος να μην πληρώνουμε τόκους και μετά να συνεχίσουμε την αποπληρωμή καταβάλλοντας επιτόκια ύψους 1%, όμοια με αυτά που η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες». Όσον αφορά το ομόλογο του Μαρτίου, υποστήριξε ότι «μπορούμε να πάρουμε ένα ενδιάμεσο δάνειο».

Στις Βρυξέλλες την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Νίκη Τζαβέλα, κατέθεσε επίκαιρες ερωτήσεις στην Κομισιόν σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και τις απαιτήσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα .

Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή για ποιό λόγο η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας υπεγράφη με το αγγλικό Δίκαιο και όχι με κάποιο από τα Δίκαια της ηπειρωτικής Ευρώπης - όπως το Γερμανικό.

Σε άλλη ερώτηση η κ. Τζαβέλα καλεί την Επιτροπή να πάρει θέση για τη γάλλο-γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός «κλειστού λογαριασμού» που θα διασφαλίσει την πληρωμή των τόκων των ελληνικών δανείων στην οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή αν η συγκεκριμένη πρόταση κατά την άποψη της συνιστά άμεση διαχείριση και επιτροπεία της οικονομίας της Ελλάδας, παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία της, ενώ αναρωτιέται ποια θεωρεί ότι είναι η διαφορά με την προηγούμενη (και απορριφθείσα) πρόταση των Μέρκελ - Σαρκοζί για ορισμό ειδικού Επιτρόπου για την Ελλάδα.