Δεν αποσύρει ο Π. Γερουλάνος το επίμαχο άρθρο 19 του ν/σ για την αθλητική βία, με το οποίο ενισχύεται η ΕΕΑ έναντι της ΕΠΟ. Ανοικτός σε αλλαγές αν η ΕΠΟ αποδεχθεί τη θέσπιση ποινών για τα αδικήματα που θέτει το άρθρο υπό την εποπτεία της ΕΕΑ.
Ανυποχώρητος μπροστά στα αιτήματα απόσυρσης του επίμαχου άρθρου 19 στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία, με το οποίο ενισχύεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) έναντι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Λύση στο ζήτημα ενδεχομένως να δοθεί αν η ΕΠΟ αποδεχθεί τη θέσπιση ποινών για τα αδικήματα που θέτει το άρθρο 19 υπό την εποπτεία της ΕΕΑ (κάτι που πρότεινε ο υπουργός).
»Εφόσον η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να κοιτάει ποιος είναι αυτός που αγοράζει μία ομάδα, αν πληρώνει τους φόρους του και τις εισφορές του, θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε είναι, εφόσον η ΕΠΟ βάλει ποινές για τέτοιου είδους πράγματα τα οποία θα ελέγχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, να περάσουμε τότε και τις αρμοδιότητες στην ΕΠΟ. Το άρθρο όμως, δεν το αποσύρουμε. Δεν μπορεί μια Πολιτεία να αφήνει τον εαυτό της μονίμως ανοχύρωτο, επειδή κάποιοι ενοχλούνται από τα άρθρα της», ξεκαθάρισε ο κ. Γερουλάνος, απαντώντας στους επικριτές του που έκαναν λόγο για επέμβαση στο αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Δεκτή έκανε επίσης ο υπουργός την πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, να έχουν οι ομάδες την δυνατότητα εξέτασης των φακέλων τους πριν τον Ιούνιο και να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διόρθωσής τους. Την ίδια δυνατότητα παραγγελίας εκτάκτου ελέγχου, έχουν σύμφωνα με την τροποποίηση, και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
Νωρίτερα, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), είχε διευκρινίσει πως σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο, ο τελευταίος συμφώνησε στην προοπτική διενέργειας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης «για τη θέσπιση ποινών ανάλογα με το παράπτωμα», υπό την προϋπόθεση πως οι αρμοδιότητες για την επιβολή τους θα μεταφερθούν στην ΕΠΟ.
Αντίστοιχα, ο επίσης επί σειρά ετών υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, στην τελευταία του (όπως ανέφερε) ομιλία στη Βουλή, υποστήριξε πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μπορεί να επιβάλλει αυστηρότατες ποινές, αλλά δεν μπορεί να κρίνει εάν θα δίνεται πιστοποιητικό ή όχι σε μία ομάδα, καθώς στην ΕΠΟ λειτουργεί Επιτροπή με τέτοια αρμοδιότητα, υπό την έγκριση της FIFA, η οποία «προσβάλλεται στον πυρήνα». Ο κ. Λιάνης παρότρυνε τον Π. Γερουλάνο να διατηρήσει γέφυρες συνεννόησης με την ΕΠΟ, προκειμένου να αποφευχθεί ο παλαιότερος εξευτελισμός της Βουλής, «όταν υπουργός αναγκάστηκε να νομοθετήσει, καθ' υπαγόρευση άρθρων από το τηλέφωνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσύνδεση της Πολιτείας απ' τις ομάδες, γιατί «με το αγγλικό δίκαιο που αποδέχθηκε η κυβέρνηση, αύριο το πρωί, εάν στραβώσει το πράγμα, θα τρέμει όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη, ότι θα κατάσχονται οι επιχορηγήσεις».
«Παρών» στο επίμαχο άρθρο 19 ψήφισε το ΚΚΕ, διακρίνοντας «καλές προθέσεις που δεν είναι βέβαιο πως θα τελεσφορήσουν», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε, εκτιμώντας πως συνιστά βήμα για την κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ