Πολιτιστικά
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 10:43

Λίγες, αλλά πολλά υποσχόμενες οι νέες κυκλοφορίες

Μια φτωχή ποσοτικά κινηματογραφική εβδομάδα συνθέτουν τρεις νέες επιλογές, οι οποίες όμως είναι πλούσιες σε υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Μια φτωχή ποσοτικά κινηματογραφική εβδομάδα συνθέτουν τρεις νέες επιλογές, οι οποίες όμως είναι πλούσιες σε υποψηφιότητες για Όσκαρ. Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Παρίσι της δεκαετίας του '30 μέσω τρισδιάστατου σουρεαλιστικού παραμυθιού, να ζήσουν την υποβλητική ατμόσφαιρα ενός υψηλού επιπέδου κατασκοπευτικού θρίλερ και μια πραγματική ιστορία αγάπης απαλλαγμένη από περιττούς μελοδραματισμούς.

«Hugo 3D»

Η πρώτη τρισδιάστατη ταινία του - βραβευμένου με Όσκαρ- Μάρτιν Σκορτσέζε είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Η οικογενειακή περιπέτεια - με τους Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κρίστοφερ Λι, Ματιέ Αμαλρίκ- κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας και είναι υποψήφια για 11 Όσκαρ -μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής.

Βασισμένη στο πολυβραβευμένο μπεστ σέλερ του Μπράιαν Σέλζνικ -το οποίο έχει αντλήσει την έμπνευσή του από τη ζωή του Ζορζ Μελιές, του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή και εφευρέτη που έχει μείνει στην ιστορία της 7ης τέχνης, μεταξύ άλλων, για το περίφημο «Ταξίδι Στη Σελήνη» (1902), την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στα χρονικά- η ταινία αφηγείται τη μαγική ιστορία ενός ορφανού αγοριού, που ζει μια μυστική ζωή στο σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, τη δεκαετία του ’30.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε πιστεύει ότι ο Ζορζ Μελιές είναι εκείνος που ανακάλυψε - σχεδόν όλα- όσα γίνονται σήμερα στον χώρο του κινηματογράφου.

Αξιοσημείωτη είναι και η ομάδα συντελεστών της ταινίας, στην οποία βρίσκουμε τους - βραβευμένους με δύο Όσκαρ- Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον στη διεύθυνση φωτογραφίας και Ντάντε Φερέτι στην οργάνωση παραγωγής καθώς και τους - βραβευμένους με τρία Όσκαρ- Σάντι Πάουελ στα κοστούμια και Χάουαρντ Σορ στη μουσική.

«Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι»

Το κατασκοπικό θρίλερ του Τόμας Aλφρεντσον - με τους Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ, Τζον Χαρτ - κέρδισε βραβείο Bafta καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και είναι υποψήφιο για 3 Όσκαρ - καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, A' ανδρικού ρόλου για τον Γκάρι Όλντμαν και καλύτερης μουσικής επένδυσης από τον Αλμπέρτο Ιγκλέσιας.

Για το φιλμ -που αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς μπεστ σέλερ του Τζον Λε Καρέ- ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «νομίζω ότι είναι μια ταινία που μιλάει για την πίστη και τα ιδανικά, αξίες πάρα πολύ σημαντικές, ίσως επειδή στις μέρες μας σπανίζουν».

Ο Τζορτζ Σμάιλι, πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών, αναλαμβάνει να ξετρυπώσει έναν «Τυφλοπόντικα» που έχει φωλιάσει στα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής αντικατασκοπείας και πουλάει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Για να τον ανακαλύψει, αρχίζει ένα δύσκολο σκακιστικό παιχνίδι, με κινήσεις που - στην αρχή- φαντάζουν ασύνδετες μεταξύ τους.

«Έρωτας από την αρχή»

Η αισθηματική ταινία του Μάικλ Σούκσι -με τους Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σαμ Νιλ, Σκοτ Σπίντμαν, Τζέσικα Λανγκ, Κριστίνα Πέσιτς– είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Κιμ και της Κρίκιτ Κάρπεντερ, η οποία έγινε και βιβλίο, το 2000, και πραγματεύεται την ανάγκη να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, αν θέλουμε να κρατήσουμε μία σχέση ζωντανή.

Μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα, η ηρωίδα πέφτει σε κώμα και όταν συνέρχεται έχει πλήρη αμνησία. Ο άντρας της προσπαθεί να ξυπνήσει τα παλιά της συναισθήματα και να κερδίσει την καρδιά της από την αρχή.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης