Πολιτιστικά
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 12:06

Μελέτες φροντίδας για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Το πράσινο φως για δύο μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση των κλιμάκων και του πρανούς του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με τη θετική γνωμοδότησή του.

Το πράσινο φως για δύο μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση των κλιμάκων και του πρανούς του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με τη θετική γνωμοδότησή του.

Σύμφωνα με τις μελέτες, θα αποκατασταθούν και θα συμπληρωθούν, όπου είναι απαραίτητο, οι βαθμίδες του θεάτρου, γεγονός που θα ενισχύσει την αισθητική αξία του μνημείου, αλλά και τη στατικότητά του. Όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ τόσο από τους μελετητές όσο και από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, έχει ήδη γίνει η ταυτοποίηση και η συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών, ενώ το νέο υλικό θα προέλθει από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Λάρισας.

Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε και χώρος όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου της πόλης, γνωστή ως Αγορά, αλλά και το ανώτατο διοικητικό όργανο της περιοχής, το Κοινό των Θεσσαλών. Στο τέλος του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε αρένα, μορφή που διατήρησε μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.. Από αυτή την περίοδο, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο λιτό Β΄ αρχαίο θέατρο της πόλης, που κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. και εντοπίστηκε το 1978 στη συμβολή των οδών Βελισσαρίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αφορμή εργασίες για την ανέγερση πολυκατοικιών.

Αποκάλυψη και ανάδειξη

Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου βρισκόταν κάτω από ιδιωτικά οικόπεδα και κατοικίες, αλλά με τις εκσκαπτικές εργασίες των τελευταίων ετών αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο. Πρόκειται για τεράστιο μνημείο, κτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από μάρμαρο, με πλούσιο διάκοσμο. Το κοίλο αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου, που είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από λευκό μάρμαρο, που προέρχεται από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Αγιάς. Το θέατρο ήταν ορατό στο ανώτερο μέρος του μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ωστόσο ύστερα από το σεισμό που έγινε στη Λάρισα το 1868, το κοίλο καλύφθηκε από τα ερείπια των σπιτιών που καταστράφηκαν, και επάνω στην επίχωση αυτή οικοδομήθηκαν νέα κτήρια. Επί πλέον, όσο το μνημείο ήταν ορατό, πολλοί λίθοι του απομακρύνθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικό υλικό. Οι ανασκαφές για την αποκάλυψή του ξεκίνησαν το 1910, με τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο, που έφερε στο φως ένα μέρος της σκηνής. Αποφασιστικής σημασίας για την αποκάλυψη του μνημείου, όμως, υπήρξε το ευρύτατο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, που άρχισε το 1990, συνεχίσθηκε το 1998 και το 2000. Σήμερα, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου, έχει αποκαλύψει μεγάλο μέρος από το μεγαλείο του μετά τις κατεδαφίσεις και τις αποκαταστάσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν.