Πολιτική
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 20:44

Τα βασικά κριτήρια για πρόσληψη στο Δημόσιο

Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, πτυχίο, εμπειρία, εντοπιότητα και ξένη γλώσσα είναι τα πέντε βασικά κριτήρια για την είσοδο στο Δημόσιο, σύμφωνα με το νέο σύστημα προσλήψεων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαϊου.

Για κάθε ένα από τα κριτήρια αυτά προβλέπονται ειδικοί συντελεστές.

Το κριτήριο της εμπειρίας, ωστόσο, δεν θα απαιτείται για ένα ποσοστό υποψηφίων της τάξεως του 25%, και θα αφορά τους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η πριμοδότηση υποψηφίων με το κριτήριο της εντοπιότητας αφορά μόνιμους κατοίκους δήμων ή κοινοτήτων μέχρι και 5.000 κατοίκων και μόνιμους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και νησιών, εφόσον υπηρετήσουν στις θέσεις που θα διοριστούν επί μία δεκαετία.

Οσον αφορά τις θέσεις κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) τα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων είναι ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος ανεργίας, ο χρόνος εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης, η ηλικία των υποψηφίων και η εντοπιότητα.

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι μετά το 1994 και μέχρι την ψήφιση του νόμου έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες υπηρεσίας πριμοδοτούνται αναλόγως του χρόνου προϋπηρεσίας με επιπλέον μόρια.