Τη συγκρότηση μιας νέας διεθνούς συμμαχίας κατά της κλιματικής αλλαγής - μακριά από το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο- ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Τη συγκρότηση μιας νέας διεθνούς συμμαχίας κατά της κλιματικής αλλαγής - μακριά από το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο- ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στόχος της θα είναι ο περιορισμός όχι του διοξειδίου του άνθρακα, στον οποίο εστιάζουν οι υπόλοιπες προσπάθειες, αλλά οι λεγόμενοι βραχύβιοι ρύποι, όπως η αιθάλη (ή «μαύρος άνθρακας»), οι υδροφθοράνθρακες και το μεθάνιο, που ευθύνονται για την παγκόσμια υπερθέρμανση σε ποσοστό 30-40%.
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), η αντιμετώπιση αυτών των ρύπων, οι οποίοι μένουν στην ατμόσφαιρα πολύ λιγότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, θα μπορούσε να περιορίσει κατά τουλάχιστον μισό βαθμό Κελσίου την αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένουν οι επιστήμονες έως τα μέσα του αιώνα. Από το 1900, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει κατά 0,2 βαθμούς κάθε δεκαετία.
Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι για να αποφευχθεί μια καταστροφική άνοδος της στάθμης των υδάτων, η αύξηση δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί εν μέρει μέσω του περιορισμού των βραχύβιων ρύπων, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες για περιορισμό των εκπομπών CO2.
Τη νέα συμμαχία κατά της κλιματικής αλλαγής, υπό την αιγίδα της UNEP, απαρτίζουν Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Μεξικό, Σουηδία, Γκάνα και Μπαγκλαντές. Οι δύο πρώτες χώρες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες και καχυποψία για τα κίνητρά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε είναι η μόνη χώρα που υπέγραψε, αλλά δεν επικύρωσε ποτέ το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ ο Καναδάς έγινε πρόσφατα το πρώτο κράτος που το εγκατέλειψε.
Εξάλλου, οι ανακοινώσεις για τη δημιουργία της συμμαχίας δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένους στόχους, δεσμεύσεις ή ακόμη και πληροφορίες για τις εκπομπές των προαναφερθέντων ρύπων που καθεμία από τις χώρες αυτές παράγει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία, έχουν κάνει ελάχιστα για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος αποτελεί το βασικό παράγοντα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», επισημαίνει η αρμόδια διευθύντρια του WWF Κέγια Τσατερτζί.
Φθηνά και απλά
Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, Ουάσιγκτον και Οτάβα προχώρησαν στη δημιουργία ταμείου με 15 εκ. δολάρια, το οποίο θα ενισχυθεί και με την προσχώρηση περισσότερων χωρών στη συμμαχία. Αν και συγκεκριμένο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν, πρώτη αποστολή της είναι σύμφωνα με αξιωματούχους να εκπαιδεύσει για την ανάγκη περιορισμού των συγκεκριμένων ρύπων και στη συνέχεια να δοκιμάσει διάφορες φθηνές και τεχνολογικά απλές μεθόδους σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η αιθάλη για παράδειγμα μπορεί να μειωθεί με την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στους πετρελαιοκινητήρες, την αντικατάσταση των παραδοσιακών εστιών μαγειρέματος με αποδοτικότερα μοντέλα ή την απαγόρευση της καύσης αγροτικών αποβλήτων σε ανοιχτούς χώρους. Το μεθάνιο μπορεί να αιχμαλωτιστεί στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στους αγωγούς με διαρροές ή στους ΧΥΤΑ και σε σταθμούς διαχείρισης λυμάτων.
Πολύ πιο δύσκολος θεωρείται ο περιορισμός των υδροφθορανθράκων (HFC) ή ψυκτικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κλιματιστικά και τα οποία δημιουργήθηκαν για να αντικαταστήσουν τις ψυκτικές ουσίες που κατέστρεφαν το όζον. Οι προσπάθειες ανάπτυξης λιγότερο βλαβερών υποκατάστατων συναντούν σθεναρή αντίσταση από χώρες παραγωγής HFC όπως η Κίνα και η Ινδία.