Ένας υπέρμαχος και ένας πολέμιος της χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μίλησαν στο naftemporiki.gr, λίγο μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για τη χώρα που απέτρεψε, για την ώρα τουλάχιστον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ένας υπέρμαχος και ένας πολέμιος της χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μίλησαν στο naftemporiki.gr, λίγο μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για τη χώρα που απέτρεψε, για την ώρα τουλάχιστον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS) του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι το ευρώ αποτελεί μια παγίδα από την οποία πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία. Μας μίλησε για την περίοδο αναταραχής που θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία και αλλαγή νομίσματος, αλλά τόνισε ότι «ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο». Χαρακτήρισε ιδεολογήματα που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους τα ζοφερά σενάρια που κυκλοφορούν για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών και ισχυρίστηκε ότι μετά από τη «σύντομη περίοδο αναταραχής» η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη βοήθεια ενός υποτιμημένου νομίσματος.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός βουλευτής και πρώην υφυπουργός επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν είπε ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν βοηθάει. Τόνισε ότι η απομείωση του χρέους με τη βοήθεια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της αποτελεί ήδη μια σημαντική απαλλαγή, αλλά το ερώτημα είναι αν τώρα θα κάνει εσωτερικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να σπάσει ο προστατευτισμός και «όλοι οι πολίτες να νιώθουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως και ισότιμα στην ελληνική οικονομία».
Οι δύο βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του debate που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece με θέμα «Η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ».
Υπέρ της εξόδου από το ευρώ: Κώστας Λαπαβίτσας
Στο ίδιο το σύστημα του ευρώ εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ο κ. Λαπαβίτσας. Υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το πρόβλημα του σπάταλου και αναποτελεσματικού δημοσίου, το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο που εντάχτηκε στην ευρωζώνη και με τα αποτελέσματα τα οποία είχε αυτή η ένταξη».
Όπως μας είπε, το ΔΝΤ υπό κανονικές συνθήκες θα είχε επιβάλει και υποτίμηση του νομίσματος, αλλά δεν μπορεί να το κάνει, οπότε αναγκάζεται να συντρίψει το εργατικό κόστος. «Όμως δεν κερδίζουμε γιατί το εργατικό κόστος μειώνεται και αλλού στην ευρωζώνη», επισήμανε.
Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι πιασμένη σε μια νομισματική παγίδα, λέει χαρακτηριστικά. «Η έξοδος από το ευρώ από μόνη της δεν συνιστά τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας, απελευθερώνει όμως την Ελλάδα από την παγίδα».
Τόνισε επίσης ότι οι απαραίτητες αλλαγές δεν θα έρθουν «μέσω της επιβολής μέτρων από τους ξένους, οι αλλαγές πρέπει να προκύψουν από μέσα από την ίδια τη χώρα».
Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ακόμα ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μια ευκαιρία για εκ βάθρων πολιτικά αλλαγή, καθώς «αυτοί που θα χάσουν ισχύ από την έξοδο είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση».
«Δεν υπάρχει βέβαια καμία εγγύηση, αλλά τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα για να γίνει η Ελλάδα κοινωνικά πιο δίκαιη και να μπει σε διαδικασία ανάπτυξης, δυνατότητα η οποία δεν υπάρχει μέσα στο ευρώ», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι για να υπάρξει νέο ξεκίνημα θα πρέπει «τα λαϊκά και εργατικά στρώματα να παίξουν πιο καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας».
Χαρακτήρισε «ιδεολογήματα» που συχνά πηγάζουν από τα ερευνητικά τμήματα των τραπεζών τα ζοφερά σενάρια για το τι θα επακολουθήσει μια χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή.
«Ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο», τόνισε, ισχυριζόμενος ότι «η πλέον αξιόπιστη διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι μετά τη νομισματική αλλαγή ακολουθεί περίοδος αναταραχής, η οποία ποικίλλει σε βάθος και σε δυσκολία, αλλά μετά και συνήθως σύντομα η χώρα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης».
Εφόσον υπάρξει επιστροφή, θα πρέπει να υπάρξει δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος επί των τραπεζών, οι οποίες θα έχουν καταρρεύσει, ενώ θα πρέπει να μπουν για ένα διάστημα διοικητικά μέτρα σε σχέση με την κατανάλωση βασικών αγαθών τα οποία η Ελλάδα εισάγει, όπως πετρέλαιο, φάρμακα και τρόφιμα. Παραδέχτηκε ότι αν δεν υπάρξει επαρκής προετοιμασία για το νομισματικό γεγονός μπορεί να φτάσουμε σε συνθήκες χάους. «Ακόμα κι έτσι όμως συνήθως δεν κρατάει πολύ μεγάλο διάστημα η προσαρμογή, είναι υπόθεση μηνών, η ανάκαμψη αρχίζει σχετικά γρήγορα», κατέληξε.
Κατά της εξόδου από το ευρώ: Ντένις Μακσέιν
Ο κ. Μακσέιν περιέγραψε με μελανά χρώματα την επομένη μιας στάσης πληρωμών, με στρατιωτική παρουσία έξω από τις τράπεζες, κατάρρευση των αποταμιεύσεων και νέα επιδρομή κερδοσκόπων στις αγορές. Τόνισε ακόμα ότι η υποτίμηση η οποία θα επέλθει εφόσον υπάρξει επιστροφή στη δραχμή, από μόνη της δεν οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων. Έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου παρά την υποτίμηση της στερλίνας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται συνεχώς.
Υποστήριξε ότι η συμφωνία για απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά «τώρα το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα κάνει εσωτερικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτό σημαίνει να σπάσει τα καρτέλ, να σπάσει τα κλειστά επαγγέλματα, να σπάσει τον προστατευτισμό... Όλα αυτά πρέπει να σπάσουν έτσι ώστε όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα να νιώθουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως και ισότιμα στην ελληνική οικονομία».
Για την ελληνική κρίση επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες που «όπως και στη δεκαετία του '30 έχουν παγιδευτεί σε έναν παλιό τρόπο σκέψης και δεν έχουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία να μας βάλει σε μια τροχιά ανάπτυξης». Από την άλλη όμως, «αυτό δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από τις ευθύνες της να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά έξυπνα», κάτι που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους.
Χαρακτήρισε «φτηνά σχόλια» τα σενάρια που θέλουν κάποια κράτη να «σπρώχνουν» την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης μέσω απαιτήσεων που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν ή προκλητικών δηλώσεων. Ωστόσο έκανε λόγο για «ανοιχτά ανθελληνική, ελληνοφοβική ξενοφοβία στην οποία επιδίδονται Γερμανοί πολιτικοί και γερμανικές εφημερίδες», προσθέτοντας ότι η χώρα μας λειτουργεί και ως «μαύρο πρόβατο για τις αποτυχίες όλων των άλλων χωρών».
Όσο για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που επιφέρει η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λόγω της ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Μακσέιν μας είπε ότι δεν το θεωρεί καθόλου ανησυχητική εξέλιξη. «Ασφαλώς στην Ευρώπη μοιραζόμαστε και μεταφέρουμε κάποια κυριαρχία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εγκατασταθεί στα οικονομικά υπουργεία των χωρών της δυτικής Ευρώπης, βοηθώντας στην αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης.
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ