Κόσμος
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 11:33

Ινδία: Aνακάλυψαν οικογένεια αμφιβίων χωρίς άκρα

Ένα νέο «κλαδί στο δέντρο της ζωής των αμφιβίων» προσθέτει η ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες στην Ινδία: βρήκαν μία ολόκληρη οικογένεια άποδων αποτελούμενη από επτά εντελώς άγνωστα έως σήμερα είδη.

Ένα νέο «κλαδί στο δέντρο της ζωής των αμφιβίων» προσθέτει η ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες στην Ινδία: βρήκαν μία ολόκληρη οικογένεια άποδων αποτελούμενη από επτά εντελώς άγνωστα έως σήμερα είδη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δελχί βρήκαν περισσότερα από 500 παραδείγματα αυτής της νέας οικογένειας σε δεκάδες τοποθεσίες στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Τα πλάσματα αυτά είναι μέλη της τάξης των γυμνοφιόνων, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με γεωσκώληκες ή φίδια παρά με βατράχους ή φρύνους, μπορούν να αναπτυχθούν φθάνοντας σε μήκος το ένα μέτρο και φτιάχνουν τις φωλιές τους κάτω από την επιφάνεια της γης για να μεγαλώσουν εκεί τα μικρά τους.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα ζώα αυτά μοιάζουν πιθανότατα με συγγενείς τους που ζούσαν όταν οι δεινόσαυροι ήταν οι κυρίαρχοι της Γης. «Τα αμφίβια είναι οι πρωτοπόροι μεταξύ των σπονδυλωτών χερσαίων ζώων και τα συγκεκριμένα αμφίβια έχουν αρχαία καταγωγή», επισημαίνει ο Σ.Ντ. Μπίτζου, καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Δελχί και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Ο Μπίτζου και οι συνεργάτες του μέτρησαν πάνω από 2.000 ώρες σκαψίματος σε 250 τοποθεσίες στη βορειοανατολική Ινδία. Γνώριζαν εξαρχής ότι είχαν μια δύσκολη αποστολή να φέρουν εις πέρας, αφού «τα ζώα αυτά πιθανότατα δεν βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια», όπως ο ίδιος λέει. Ωστόσο ο βασικός λόγος που δεν είχαν ανακαλυφθεί έως σήμερα είναι ότι «κανείς δεν είχε κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να τα εντοπίσει».

Μόλις ανακαλύφθηκαν και απειλούνται

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα είδη που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουν να περάσουν και πάλι στην αφάνεια. Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, «πρέπει να γίνουν επειγόντως νέες προσπάθειες μελέτης και διατήρησης [αυτών των ειδών] γιατί η βιοποικιλότητα της περιοχής γενικά απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του ανθρώπινου πληθυσμού και την ταχεία αποψίλωση των δασών».

Η Ινδία είναι η χώρα, όπου έχουν βρεθεί οι περισσότερες ενδημικές οικογένειες αμφιβίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο, τα είδη αυτά αποτελούν την κατεξοχήν απειλούμενη ομάδα σπονδυλωτών ζώων, με ένα στα τρία είδη να βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού.