Κόσμος
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2002 18:52

Ο πυρηνικός εφιάλτης συνεχίζεται

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ, του μεγαλύτερου πυρηνικού ατύχηματος στην ιστορία.

H ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο Τσερνομπίλ είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αθροιστικά, σύμφωνα με την Greenpeace. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ενωση, τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν άμεσα από την έκρηξη του αντιδραστήρα, ενώ μολύνθηκε έκταση 160.000 τετρ. χλμ.

Στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 270.000 εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με κρατικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το συνολικό κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 358 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του Τσερνομπίλ και 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν 17.223.700 άνθρωποι.

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ έχει επιφέρει μία μαζική αύξηση των καρκίνων, κυρίως του θυρεοειδούς, στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο. Στη Λευκορωσία, το ποσοστό προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς εκατονταπλασιάστηκε μέσα σε δέκα χρόνια. Στην Ουκρανία, μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 2.071 πάσχοντες -που ήταν παιδιά ή έφηβοι όταν έγινε η έκρηξη- από καρκίνο του θυρεοειδούς, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, Ολγα Κομπίλοβα. Τον Απρίλιο του 2001, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 1.800 περιπτώσεις καρκίνων του θυρεοειδούς που σχετίζονται με την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου.

Μεταξύ των 650 χιλιάδων εργατών που μετείχαν στις εργασίες καθαρισμού γύρω από τον κεντρικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι τέσσερις με πέντε φορές πιο αυξημένος από τα φυσιολογικά επίπεδα, πρόσθεσε η κ. Καμπίλοβα χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα, όπως επισήμανε, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την ραδιενέργεια.

Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία (το ένα έκτο του παιδικού πληθυσμού) και 500.000 στη Λευκορωσία και τη Ρωσία εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές αυξημένης ραδιενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια.

Στην Λευκορωσία οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43%, και του πεπτικού συστήματος κατά 23%.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού στις μολυσμένες περιοχές έχει διπλασιαστεί μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Η τραγωδία συνεχίζεται.