Αθλητικά
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 23:55

Europa League: Στους «16» ο Ολυμπιακός

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού συνεχίζεται. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Ρούμπιν Καζάν για δεύτερη φορά με 1-0 και πήραν το εισιτήριο για τους «16» του Europa League.

Το διπλό στη Μόσχα έδινε εξ αρχής τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του Πειραιά και το γεγονός, ότι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε από νωρίς στον επαναληπτικό του «Γ. Καραϊσκάκης», έκανε το όλο έργο των παικτών του Ερνέστο Βαλβέρδε θεωρητικά εύκολα. Παρόλα αυτά, η αδικαιολόγητη χαλαρότητα, που επέδειξε ο Ολυμπιακός στην επανάληψη επέτρεψε στους Ρώσους να φανούν απειλητικοί και αν δεν ήταν ο Ρόι Κάρολ και οι απίθανε επεμβάσεις του, το παιχνίδι ίσως είχε πάρει άσχημη τροπή για το ελληνικό συγκρότημα.

Ο Βορειοϊρλανδός κίπερ είχε κρατήσει όρθια την ομάδα του στη ρωσική πρωτεύουσα, αποκρούοντας πέναλτι και στο φαληρικό στάδιο πραγματοποίησε μια εξίσου συγκλονιστική εμφάνιση.

Την αρχή την έκανε λίγο μετά το μισάωρο, όταν με εκπληκτικό πλονζόν έπεσε στα πόδια του Βαλντές και του πήρε τη μπάλα με τα πόδια, την ώρα που ο επιθετικός της Ρούμπιν ετοιμαζόταν να τον περάσει και να σκοράρει σε άδειο τέρμα. Στο 52' ήταν σειρά του Μάρτινς να νικηθεί σε τετ-α-τετ από τον πορτιέρο του Ολυμπιακού, ενώ στη συνέχεια ούτε ο Νάτχο στο 65' , ούτε και ο Νάβας στο 70' κατάφεραν να τον νικήσουν.

Επιπρόσθετα, στην τελευταία φάση ο πρώην τερματοφύλακας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τραυματίστηκε και κανονικά θα έπρεπε να γίνει αλλαγή, αλλά με δεδομένο ότι δεν υπήρχε έμπειρο τερματοφύλακας στον πάγκο του Ολυμπιακού, ρίσκαρε την προσωπική του υγεία και συνέχισε να αγωνίζεται.

Έτσι ήρθε και η μεγαλύτερή του επέμβαση στις καθυστερήσεις σε κεφαλιά του Νάβας, την οποία σταμάτησε ενστικτωδώς με το ένα χέρι.

Και όμως, το ματς ξεκίνησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για τον Ολυμπιακό. Με τη συμπλήρωση 12 λεπτών αγώνα ο Μαρκάνο με κεφαλιά που κόντραρε και στον Τζιμπούρ (το αποτέλεσμα ήταν να χρισθεί ο Αλγερινός σκόρερ) έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου ήταν καταιγιστικός και οι φιλοξενούμενοι ελάχιστες φορές κατάφεραν να κρατήσουν τη μπάλα με αξιώσεις.

Η εικόνα αυτή αντιστράφηκε στο δεύρο μέρος, με τον Ολυμπιακό να ξεφουσκώνει και την Ρούμπιν να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ότι και να έκαναν, όμως, οι Ρώσοι, όσο και να πίεσαν, έπεσαν πάνω στο τοίχος που ονομαζόταν Ρόι Κάρολ.

Επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού η Μέταλιστ, που απέκλεισε τη Σάλτσμπουργκ συντρίβοντάς την για δεύτερη φορά (4-1 το σκορ του επαναληπτικού, 0-4 το πρώτο ματς στην Αυστρία).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]