Πολιτιστικά
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 10:31

Οσκαρ: Μετρώντας αντίστροφα για την 84η απονομή

Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η 84η τελετή απονομής των Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της 26ης προς τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου, στο Λος Αντζελες.

Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η 84η τελετή απονομής των Όσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της 26ης προς τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου, στο Λος Αντζελες.

Μία ημέρα πριν από την τελετή απονομής των βραβείων, τα φλας αστράφτουν για την καθιερωμένη φωτογράφιση των υποψηφίων, ενώ στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, θεωρείται βέβαιο ότι ο Γούντι Αλεν και ο Τέρενς Μάλικ δεν θα είναι παρόντες, αφού είναι γνωστό ότι αποφεύγουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Παρουσιαστής

Παρουσιαστής των φετινών βραβείων θα είναι για πολλοστή φορά στην καριέρα του ο κωμικός Μπίλι Κρίσταλ, ο οποίος έχει παρουσιάσει τα Όσκαρ οκτώ φορές, με πιο πρόσφατη το 2004. Ο 63χρονος ηθοποιός προβάρει το ρόλο του, τρέχει, χορεύει και μιλώντας για την απονομή υποστήριξε πως αναμένεται βραδιά θρίλερ, καθώς ελάχιστες είναι οι υποψηφιότητες που χαρακτηρίζονται από κριτικούς ακλόνητα φαβορί.

Τα δυνατά χαρτιά

Στη μάχη για τα χρυσά αγαλματίδια πρωτοστατεί το "Hugo", η πρώτη τρισδιάστατη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, η οποία είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Η οικογενειακή περιπέτεια - με τους Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κρίστοφερ Λι, Ματιέ Αμαλρίκ- κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας και είναι υποψήφια για 11 Όσκαρ - μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής.

Μια ανάσα πίσω από τον Σκορτσέζε, ακολουθεί ο Μισέλ Χαζαναβίσιους με το "Artist", που συγκεντρώνει 10 υποψηφιότητες. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος παρουσιάζει μία κωμωδία-φόρο τιμής σε πρωτοπόρους της έβδομης τέχνης. Ανατρέποντας τα σύγχρονα δεδομένα, η ταινία εκτός από ασπρόμαυρη, είναι και σχεδόν ολόκληρη βωβή, ενώ απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Χαζαναβίσιους, Ζαν Ντιζαρντέν. Η -χωρίς καθόλου διαλόγους- ταινία είναι ντυμένη με μουσική κορυφαίων συνθετών όπως οι Μπέρναρντ Χέρμαν, Μαξ Στάινερ και Φρανκ Γουάξμαν, αλλά και με κλασικές συνθέσεις των Τζορτζ Γκέρσουιν και Κόουλ Πόρτερ.

Το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" του Γούντι Αλεν -με τέσσερις υποψηφιότητες, έρχεται να συμπληρώσει την τριάδα των φετινών κυριάρχων διεκδικητών, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη μυρωδιά γαλλικού αρώματος. Η ταινία του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν "Οι απόγονοι", το "Δέντρο της ζωής" του Τέρενς Μάλικ, το "Άλογο του πολέμου" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το αντιρατσιστικό δράμα "Οι υπηρέτριες", το "Moneyball" του Μπένετ Μίλερ και το "Eξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά" του Στίβεν Ντάλντρεϊ συμπληρώνουν την ομάδα των ισχυρών ταινιών που θα παλέψουν σε περισσότερες από μια κατηγορίες.

Τα φαβορί

Για τον Α΄ ανδρικό ρόλο, ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Αλεξάντερ Πέιν, Τζορτζ Κλούνεϊ -που έχει διπλή υποψηφιότητα εφέτος- έχει να δώσει σκληρή μάχη με τον Ζαν Ντεζαρντέν του "Artist" -ταινίας που έχει πρωτεύσει σε αρκετά Φεστιβάλ, έχοντας αγαπηθεί από τους σινεφίλ. Την κατηγορία συμπληρώνουν ονόματα όπως ο Γκάρι Όλντμαν, ο Μπραντ Πιτ, ο Ντέμιαν Μπισίρ.

Η μάχη της σκηνοθεσίας

Αμφίρροπη φαντάζει η συγκεκριμένη κατηγορία, όπου συναντάμε τον Αλεξάντερ Πέιν με τους "Απόγονους", τον Μισέλ Χαζαναβίσιους με το "Artist", τον Μάρτιν Σκορσέζε με το "Hugo", τον Γούντι Άλεν με τα "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" και τον Τέρενς Μάλικ με το "Δέντρο της ζωής" που για πολλούς δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

Χαζαναβίσιους - Αλεν

Για την κατηγορία του καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη, όλα δείχνουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Μισέλ Χαζαναβίσιους με το "Αrtist" και ο Γούντι Άλεν με το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι". Δυνατή κόντρα θα υπάρξει στην κατηγορία του καλύτερου σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό, όπου συμμετέχουν οι ταινίες "Απόγονοι", "Hugo", "Αι ειδοί του Μαρτίου", "Moneyball" και "Tinker tailor soldier spy".

Φαβορί το Ιράν

Στις υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το "Ένας χωρισμός" του Ασγκάρ Φαρχαντί από το Ιράν έχει ξεχωρίσει ως φαβορί, ενώ την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν οι ταινίες "Hearat Shulayim" (Ισράηλ), "In Darkness" (Πολωνία), "Monieur Lazhar" (Καναδάς) και "Rundskop" (Βέλγιο).

Μοιρασμένες πιθανότητες

Το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού θα διεκδικήσουν φέτος μόνο δυο τραγούδια, το "Man or Muppet" (Μπρετ Μακένζι) για την ταινία "The muppets" και το "Real in Rio" (Σέρτζιο Μέντεζ, Καρλίνος Μπράουν και Σιένταχ Γκάρετ) για την ταινία "Rio".

Παρέλαση αστέρων

Εκτός από τον οικοδεσπότη της τελετής Μπίλι Κρίσταλ, μια σειρά διάσημων αστέρων θα παρελάσει από την σκηνή του θεάτρου των 3.400 θέσεων, για να απονείμει τα βραβεία στους νικητές. Aνάμεσα στα μεγάλα αστέρια που θα δούμε να παραδίδουν στους νικητές το χρυσό αγαλματίδιο είναι οι Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Τομ Κρούζ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντιάζ, Αντζελίνα Τζολί, Τζένιφερ Λόπεζ, Κρις Ροκ, Μπεν Στίλερ, Έμμα Στόουν, Τίνα Φέι, ολόκληρο το καστ της κωμωδίας "Bridesmaids" και τελευταίοι και καλύτεροι η Μις Πίγκι και ο Κέρμιτ των Μάπετς. Στην υποδοχή στο κόκκινο χαλί θα είναι η Ρέιτσελ Σμιθ - Μις Αμερική για το 2007 και παρουσιάστρια στην τηλεόραση, στο πλάι της θα είναι ο δημοσιογράφος του ΑΒC News, Τζορτζ Πενάνσιο, ενώ το ρεπορτάζ από τα παρασκήνια θα καλύπτει ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος Κρις Μπάλις.

Τηλεοπτική κάλυψη

Η πιο λαμπερή κινηματογραφική στιγμή της χρονιάς, η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το Kodak Theater του Λος Άντζελες, θα μεταδοθεί από το συνδρομητικό κανάλι Novacinema1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 27/2 στις 3:30 (ώρα Ελλάδος). Για όσους δεν προλάβουν ή δεν αντέξουν το ξενύχτι, θα υπάρξει επανάληψη - από το ίδιο κανάλι- την ίδια μέρα στις 8 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 9 το βράδυ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης