Κόσμος
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 13:34

Συρία: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των τραυματιών

Επανελήφθησαν στην πόλη Χομς της Συρίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, μεταξύ των οποίων είναι δυο ξένοι δημοσιογράφοι.

Επανελήφθησαν σήμερα στην πόλη Χομς της Συρίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, μεταξύ των οποίων είναι δυο ξένοι δημοσιογράφοι, αλλά και των σορών των δυο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη Χομς για την απομάκρυνση όσων χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο Σάλεχ Νταμπακέχ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.

Χθες, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατάφεραν να μεταφέρουν επτά τραυματίες και 20 γυναίκες και παιδιά με προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο αλ Αμίν, δυο χιλιόμετρα από τη συνοικία Μπαμπα Αμρ.

Δυτική διπλωματική πηγή στη Δαμασκό επιβεβαίωσε σήμερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την απομάκρυνση των τραυματισμένων δημοσιογράφων και των νεκρών συναδέλφων τους.

«Η γαλλική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ασφαλή απομάκρυνση των ξένων δημοσιογράφων που έχουν αποκλειστεί στη Χομς», δήλωσε εξάλλου στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Εν τω μεταξύ, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, όπου οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί για 22η συνεχή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στον τακτικό συριακό στρατό και σε λιποτάκτες που προσπαθούν να εισέλθουν στην περιοχή Ιζάζ, στη βόρεια επαρχία Αλέπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την Παρασκευή τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, κυρίως άμαχοι, εκ των οποίων 22 στη Μπάμπα Αμρ, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη υποστήριξης προς τη συνοικία αυτή που βομβαρδίζεται ανηλεώς, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Στους τουλάχιστον 11 μήνες εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.