Κόσμος
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012 19:21

Συρία: Παρατείνεται η αγωνία για τους τραυματίες στη Χομς

Ούτε την Κυριακή κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την βομβαρδιζόμενη συριακή πόλη Χομς αλλά πιθανότατα θα γίνει αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δαμασκό Σάλεχ Νταμπάκεχ.

Ούτε την Κυριακή κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την βομβαρδιζόμενη συριακή πόλη Χομς αλλά πιθανότατα θα γίνει αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Δαμασκό Σάλεχ Νταμπάκεχ.

«Η εκκένωση δεν θα γίνει σήμερα επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε ασθενοφόρα μέσα στη νύχτα από τη Δαμασκό στη Χομς για να αναζητήσουν τραυματίες. Θα πρέπει να το κάνουμε αύριο, Δευτέρα» ανέφερε.

Παρ' όλο που ορισμένες πηγές ανέφεραν πως δεν υπήρχε συμφωνία με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις για να απομακρυνθούν οι τραυματίες, δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος αλλά «είναι πολύ αργά» για να προχωρήσει η επιχείρηση, αφού έχει ήδη πέσει η νύχτα.

Μεταξύ των τραυματιών που αναμένουν τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού είναι και δύο δυτικοί δημοσιογράφοι. Ο διεθνής οργανισμός θα παραλάβει επίσης τις σορούς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου και του Γάλλου φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκαν στο προάστιο Μπάμπα Αμρ την περασμένη Τετάρτη.

Μία ξένη δημοσιογράφος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει το Σάββατο ότι δύο φορές τα ασθενοφόρα του συριακού Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στο Μπάμπα Αμρ αλλά τους απαγόρευσαν την πρόσβαση ορισμένα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στον οποίο έχουν ενταχθεί λιποτάκτες του τακτικού στρατού. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατηγόρησε το καθεστώς ότι συνέλαβε εννέα τραυματίες που απομακρύνθηκαν την Παρασκευή από τη Χομς αλλά ο Ερυθρός Σταυρός, μετά από έρευνα που έκανε, διαβεβαίωσε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα εν μέσω βιαιοτήτων

Την ίδια ώρα, δημοψήφισμα που αφορά το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο τώρα εκχωρεί κύρια προνόμια στον αρχηγό του κράτους αφαιρώντας τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος εδώ και μισό αιώνα κόμματος Μπάαθ, διεξαγόταν από το πρωί στη Συρία. Θεωρητικά όμως επιτρέπει στον Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία για άλλα 16 χρόνια.

Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Σύροι, ηλικίας άνω των 18 ετών, κλήθηκαν στις κάλπες, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί και η αντιπολίτευση που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας αυτής.

Το σχέδιο Συντάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες υποσχέθηκε το συριακό καθεστώς για να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης.

Ο αρχηγός του κράτους επιλέγει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απορρίπτει νόμους.

Το άρθρο 88 προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται για δύο επταετείς θητείες, αλλά το άρθρο 155 διευκρινίζει ότι οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν από την προσεχή προεδρική εκλογή, το 2014, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία ακόμη 16 χρόνια.

Το νέο Σύνταγμα αντικαθιστά το άρθρο 8 του Συντάγματος του 1973 που ορίζει ότι το κόμμα Μπάαθ είναι «ο ηγέτης του κράτους και της κοινωνίας» με μια διάταξη που καθιερώνει τον «πολιτικό πλουραλισμό», ενώ διατηρεί το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο ο «"πρόεδρος πρέπει να είναι μουσουλμάνος».

Η Συρία αποτελεί στόχο μιας «εκστρατείας» των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ σημαντικά" αλλά, όπως τόνισε δεν μπορούν να "πολεμήσουν την αλήθεια».

Παράλληλα, οι συριακές δυνάμεις σφυροκοπούσαν αδιάκοπα την πόλη Χομς και πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας για να καταστείλουν την εξέγερση, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, εκ των οποίων 12 άμαχοι, σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Συρία. Δεκατρείς άνθρωποι, από τους οποίους εννέα άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στη Χομς, την πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

«Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από τη ρίψη οβίδων στις συνοικίες Χαμιντίγια και Μπουστάν αλ-Ντιουάν και τέσσερις στρατιώτες εκ των οποίων ένας αξιωματικός του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες με λιποτάκτες στη συνοικία Χαμιντίγια», διευκρίνισε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οβίδες έπληξαν τις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και Καρμ αλ-Ζεϊτούν. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν δύο άμαχους στη Ντεράα και έναν 45χρονο σε οδόφραγμα στη βορειοδυτική τοποθεσία Μααρέτ αλ-Νομάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Σάββατο σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 72 άμαχοι, από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και 23 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος σε συγκρούσεις με τους λιποτάκτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.