Mε 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές εγκρίθηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε ζητήσει τη θετική ψήφο των βουλευτών, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος.
Mε 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές (επί 591 παρόντων στο σύνολο των 622 βουλευτών) εγκρίθηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η άνετη έγκριση επετεύχθη με τη βοήθεια των ψήφων της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ωστόσο μόνο οι 304 από τους 330 βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγεκλα Μέρκελ ψήφισαν υπέρ, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της καγκελαρίου. Δεκαεπτά «αντάρτες» ψήφισαν «όχι», μεγαλύτερος αριθμός από τους 13 που έπραξαν το ίδιο στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.
Η Αριστερά (Die Linke), η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο, διαθέτει 76 βουλευτές.
Νωρίτερα η καγκελάριος είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη».
«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε η καγκελάριος, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος. Η ίδια απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον».
Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».
Η Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί.
«Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.
Αποστάσεις από τα σχόλια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Την ίδια ώρα, αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη [Βλέπε άρθρο] πήρε σήμερα η γερμανική καγκελαρία.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Φρίντριχ, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.
Ερωτηθεις σχετικώς με το κλίμα που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αναμένει έγκριση του πακέτου βοήθειας με ευρεία πλειοψηφία.
«Ουδείς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία που επελέγη για την ελληνική κρίση. Αυτή η πορεία ωστόσο αξιολογήθηκε ως η καλύτερη», πρόσθεσε.
Επικρίσεις κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και των δηλώσεών του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διατύπωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.
Με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ο κ.Βεστερβέλε, έκανε λόγο για «σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας» από το ευρώ [EUR=X] , αλλά και για «λόγια» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από την γερμανική Βουλή.
«Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται πάντως ότι από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι ο κ. Φρίντριχ προέβη στην συγκεκριμένη τοποθέτηση μιλώντας ως στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών και όχι ως ομοσπονδιακός υπουργός.
Bild: «Όχι» στην έγκριση του νέου πακέτου για την Ελλάδα
Στο μεταξύ, κάλεσμα στους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα απηύθυνε η γερμανική εφημερίδα Bild, με δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Δισεκατομμύρια για τους Έλληνες-Stop».
«Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο - 130 δισεκατομμύρια ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η Bild απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτόν τον λάθος δρόμο», αναφέρει το δημοσίευμα στο οποίο φιλοξενούνται απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι τάσσονται κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.