Πολιτική
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 15:16

Μ. Σουλτς: Ολοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο

«Νομίζω ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τόνισε πως δεν ξέρει «αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια μέτρα».

«Νομίζω ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Χαιρόμαστε γιατί οι ιδέες σας πραγματικά είναι βοηθητικές για την Ελλάδα. Δεν βλέπουν το πρόβλημα στενά δημοσιονομικά, αλλά το βλέπουν ακριβώς και κοινωνικά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Γιατί», πρόσθεσε, «το σημαντικότερο είναι ακριβώς αυτό: να διατηρήσει η Ελλάδα την κοινωνική της συνοχή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επιπλέον ότι τα μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους αδύναμους και πως δεν ξέρει «αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια μέτρα».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έρθει εδώ και ένας εκπρόσωπος των θεσμικών οργάνων, για να συνομιλήσει μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτά τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Σουλτς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απευθύνει ομιλία στις 19:00 στη Βουλή με θέμα «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια ο κ. Σουλτς είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

«Η χώρα αυτή έχει μέλλον και αν δουλέψουμε μαζί θα έχουμε κοινό μέλλον, αλλιώς αν δουλέψει ο ένας ενάντια στον άλλον, δεν θα έχουμε κοινό μέλλον», τόνισε πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Είπε ακόμη ότι η χώρα και ο λαός της χρειάζονται αλληλεγγύη και όχι λόγια, εξηγώντας ότι γι' αυτό αποδέχτηκε και την πρόσκληση του προέδρου της Βουλής να επισκεφτεί την Ελλάδα και να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η έγκριση του νέου «πακέτου» δεν σημαίνει από μόνη της λύση του προβλήματος, καθώς η χώρα χρειάζεται και ανάπτυξη και απασχόληση.

Επίσης, ο κ. Σουλτς είπε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των άνεργων νέων και ότι υπάρχουν οι συνθήκες στην Ελλάδα για ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, τον τουρισμό και το εμπόριο, με τη χώρα να διαδραματίζει το ρόλο του εμπορικού κόμβου στο κέντρο της Μεσογείου για εμπόριο στην Αφρική.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη διαρκή στήριξη που επιδεικνύει προς τον ελληνικό λαό και τη χώρα τόσο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και προηγουμένως ως επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ, αλληλεγγύη, την οποία, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύει και η παρουσία του στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σε σημερινή του συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel τονίζει πως «η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι τεράστιο λάθος» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2143215 .

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο φαινομένου ντόμινο σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και ζητεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας και εκφράζει την ανησυχία του γα την αναβίωση παλαιών στερεοτύπων στην Ευρώπη.