Τουλάχιστον 25 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν από το συνεχιζόμενο βομβαρδισμό προπυργίων της αντιπολίτευσης από το συριακό στρατό, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σήμερα από το συνεχιζόμενο βομβαρδισμό προπυργίων της αντιπολίτευσης από το συριακό στρατό, σύμφωνα με ακτιβιστές, ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αρχίσει να εργάζεται πάνω σε μια προτεινόμενη απόφαση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία.
Ακτιβιστές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έστειλε μονάδες των επίλεκτων δυνάμεων, των οποίων ηγείται ο αδερφός του Μαχέρ, στη Χομς στη διάρκεια της νύχτας, ενώ τανκς πλησίασαν την πολιορκημένη συνοικία της Μπάμπα Αμρ.
«Η δουλειά αρχίζει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας πάνω σε μια προτεινόμενη απόφαση για να σταματήσει η βία στη Συρία και για την ανθρωπιστική πρόσβαση στις πλέον πληγείσες περιοχές και πληθυσμούς», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πολιορκημένη Χομς.
«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν θα αντιταχθούν στην προτεινόμενη απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Δεδομένης της έκτακτης ανάγκης, είναι καιρός όλα τα μέλη του συμβουλίου, χωρίς εξαίρεση, να βάλουν ένα τέλος σ' αυτή τη βαρβαρότητα».
Αποχώρηση του Σύρου πρεσβευτή από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σε παράλληλες εξελίξεις, η Υπάτη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, την «άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» στη Συρία, αλλά και να επιτραπεί στον ΟΗΕ να σπεύσει σε βοήθεια του πληθυσμού που πλήττεται στη χώρα.
«Πρέπει να υπάρξει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι μάχες και οι βομβαρδισμοί», είπε η Πιλάι, μιλώντας στην «κατεπείγουσα συζήτηση», έπειτα από αίτημα του Κατάρ και της Τουρκίας, για τη Συρία ανάμεσα στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου. Κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ερευνήσει τα γεγονότα στη Συρία.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμενόταν να καταδικάσει με ευρεία πλειοψηφία τη Συρία σήμερα για την «βάρβαρη» καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, σύμφωνα με διπλωμάτες. Το σχέδιο απόφασής αναφέρεται σε εκτελέσεις και δολοφονίες διαδηλωτών, βασανιστήρια και σεξουαλική βία, ενώ καλεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει να επιτίθεται σε πολίτες και να επιτρέψει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν. Το σχέδιο έχουν καταρτίσει αραβικές χώρες και η Τουρκία.
Η αντιπροσωπεία της Συρίας αποχώρησε από τη συζήτηση, αφού κάλεσε τις άλλες χώρες να σταματήσουν «να υποστηρίζουν το σεκταρισμό και να δίνουν όπλα» στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, ενώ κατήγγειλε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Δαμασκού εμποδίζουν τις προμήθειες φαρμάκων και πετρελαίου.
Ο Φάισαλ Χάμπαζ Χαμούι, πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, αποχώρησε από την αίθουσα μετά την οργισμένη ομιλία του.
«Βεβαιώνουμε όλους τους αυτούς τους φερόμενους ως φίλους του συριακού λαού ότι το πιο απλό βήμα για να βοηθήσουν το συριακό λαό είναι να σταματήσουν να υποκινούν το σεκταρισμό, να παρέχουν όπλα και κεφάλαια και να στρέφουν τους Σύρους τον έναν εναντίον του άλλου», είπε ο Χάμπαζ Χαμούι.
«Οι άδικες και μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν ορισμένες χώρες στο συριακό λαό εμποδίζουν την πρόσβαση σε φάρμακα, σε καύσιμα σε όλες τις μορφές όπως και σε ηλεκτρισμό, και εμποδίζουν επίσης τις τραπεζικές συναλλαγές για τις αγορές αυτών των ειδών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Χάμπαζ Χαμούι κατέληξε λέγοντας ότι «αποχωρεί από αυτό τον στείρο διάλογο» στους κόλπους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δοθέντος ότι ο αληθινός στόχος αυτής της συζήτησης είναι να δυναμώσουν οι φλόγες της τρομοκρατίας στη χώρα μου [...] η αντιπροσωπεία μου δηλώνει ότι αποσύρεται από αυτό τον στείρο διάλογο», είπε ακόμη ο Σύρος πρεσβευτής.
Προηγουμένως, είχε επισημάνει ότι «εάν ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να εγγυηθεί την ανθρωπιστική βοήθεια, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι το κατάλληλο όργανο γι'αυτό».
Από την πλευρά της η Υπάτη Αρμοστής Πιλάι τόνισε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έλαβε «ανησυχητικές αναφορές για ταχύτατα επιδεινούμενες συνθήκες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση».
Η Πιλάι είπε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί «με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων» και πρόσθεσε ότι «ως την 15 Φεβρουαρίου 2012 η κυβέρνηση μας είχε δώσει στοιχεία για 2.493 νεκρούς πολίτες και 1.345 νεκρούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς από την 15η Μαρτίου 2011 ως την 18η Ιανουαρίου 2012». Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, τόνισε.
«Ασφαλής στο Λίβανο» ο Βρετανός φωτορεπόρτερ
Χθες Δευτέρα 68 άμαχοι σκοτώθηκαν από ενόπλους στην περιοχή Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατήγγειλε τη «σφαγή» αυτή. Σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταγγέλλουν το καθεστώς ότι σταμάτησε οικογένειες, ξεχώρισε τους άνδρες και τους σφάγιασε εν ψυχρώ «σαν πρόβατα».
Στο μεταξύ, ο 47χρονος Βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κόνροϊ, που είχε τραυματιστεί την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, μεταφέρθηκε κατά πληροφορίες στο Λίβανο στην διάρκεια της νύχτας μέσω ενός παράνομου περάσματος. Το Φόρεϊν Όφις δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ωστόσο η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε πως «είναι σε θέση να επιβεβαιώσει» ότι ο Κόνροϊ βρίσκεται «ασφαλής στο Λίβανο».
Η διπλωματία της Γαλλίας στο μεταξύ ανέφερε ότι παραμένει κινητοποιημένη για την απομάκρυνση της Εντίτ Μπουβιέ, ανταποκρίτριας της Le Figaro η οποία επίσης είχε τραυματιστεί στη Χομς. Προηγουμένως είχε μεταδοθεί ότι επίσης μεταφέρθηκε στο Λίβανο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η Μπουβιέ είναι πράγματι στο Λίβανο «σε αυτό το στάδιο».
«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής τώρα στο Λίβανο. Οι επικοινωνίες είναι πολύ δύσκολες με την Χομς» δήλωσε αργότερα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι ασαφής και πολύπλοκη.
Και η διεύθυνση της εφημερίδας Le Figaro έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δημοσιογράφος του «δεν είναι στο Λίβανο και εξακολουθεί να βρίσκεται στη Συρία».