Της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ενώ στηλίτευσε τις οικονομικές πολιτικές που επιμένουν στη λιτότητα.
Της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ενώ στηλίτευσε τις οικονομικές πολιτικές που επιμένουν στη λιτότητα.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό είναι για το συμφέρον της δικής σας της πατρίδας, αλλά και της Ευρώπης» ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την αποτυχία του ευρώ.
Ο κ. Σουλτς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα, βασισμένο σε ένα «αποθεματικό εμπιστοσύνης», που, όπως είπε, μονάχα η ίδια μπορεί να δημιουργήσει.
Παράλληλα τάχθηκε κατά της εμμονής στη δημοσιονομική πειθαρχία, υπογραμμίζοντας ότι η δημοσιονομική σύνεση, είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, αλλά η μείωση του χρέους, πρέπει να εξισορροπείται από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Δεν είναι δίκαιο να καλούνται ολοένα οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας, αλλά κοινότητα αλληλεγγύης», τόνισε.
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις εξαιρετικά σκληρές δεσμεύσεις που ανέλαβε ως αναγκαίες η κυβέρνησή της και επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι επενδύσεις. Χρειαζόμαστε επενδυτές - αλλά δεν θα βάλει κανείς ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αν υπάρχει το «ναι μεν αλλά» παρατήρησε.
Στο μεταξύ, η ένταση ανάμεσα στις ελληνογερμανικές σχέσεις κυριάρχησε στις παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών.
«Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά. Οργιζόμαστε όταν διαβάζουμε και ακούμε ισχυρισμούς ορισμένες φορές, πως δήθεν οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά, πως είναι τεμπέληδες» ανέφερε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Η κ. Θάτσερ ωχριά μπροστά σ' αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν φανταζόμουν πως θα μου επέβαλλαν να ψηφίσω κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τι είδους Ευρώπη βλέπετε, όταν μία χώρα που όντως έφταιξε, θα είναι μέλος της Ε.Ε. χωρίς βασικά εργατικά δικαιώματα;» ρώτησε τον κ. Σουλτς, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου.
«Λυπούμεθα που υπάρχουν συνάδελφοί σας που τοποθετούνται με τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους» σημείωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Απαντώντας ο κ. Σουλτς, δήλωσε διχασμένος ανάμεσα στην ιδιότητά του ως γερμανού σοσιαλιστή και ως προέδρου της Ευρωβουλής, υποχρεωμένου να υπερασπιστεί την χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν ήταν ποτέ εύκολες» σημείωσε στην ομιλία του. «Πολλές φορές νιώθω πως είναι θέμα τόνου και κακού στυλ και όχι περιεχομένου. Αδιαφόρως ωστόσο, της ρητορείας εκείνων που κουνάνε το δάκτυλο για να δώσουν συμβουλές, η Γερμανία ήταν πάντα αλληλέγγυα. Το γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε στη βοήθεια με στήριξη των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των πράσινων και μερίδας των φιλελεύθερων. Τα 211 δισ. που δίνει η Γερμανία στο πακέτο βοήθειας, είναι περισσότερα απ' τον προϋπολογισμό της», ανέφερε.
«Υπάρχουν όντως εφημερίδες που γράφουν τραγικά πράγματα για την Ελλάδα και έχω προσπαθήσει να πω πως οι ομαδοποιήσεις και τα κλισέ, δεν είναι η πολιτική που χρειαζόμαστε. Αλλά αυτό γίνεται και εδώ», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ