Πολιτική
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 16:22

Ευθύνες στον Παν. Νικολούδη από τη Ντόρα Μπακογιάννη

Ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος Π. Νικολούδη επιρρίπτει η Ντόρα Μπακογιάννη στην έγγραφη αναφορά της που προσκόμισε αυτοπροσώπως στο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα του εμβάσματος του 1 εκατ. δολ. από το σύζυγο της Ισ. Κούβελο.

Ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος Π. Νικολούδη επιρρίπτει η Ντόρα Μπακογιάννη στην έγγραφη αναφορά της που προσκόμισε αυτοπροσώπως στο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα του εμβάσματος του 1 εκατ. δολ. από το σύζυγο της Ισ. Κούβελο.

Όπως δήλωσε η ίδια μετά τη συνάντησή της με τον κ. Τέντε, με την αναφορά της ζητεί την πειθαρχική -και ενδεχομένως και ποινική- δίωξη του κ. Νικολούδη. «Η ιστορία είναι σαφής. Ή κάτι πάει να συγκαλυφθεί ή πρόκειται περί μίας απίστευτης προσπάθειας σπίλωσης του προσώπου μου και της Δημοκρατικής Συμμαχίας», υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαριστεί πλήρως.

Πρόκειται για «ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό για τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται και ασφαλώς ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην αναφορά της η κ. Μπακογιάννη, «πιθανώς δε και για ποινικά, εφόσον η έρευνα που πιστεύω ότι θα διατάξετε αποδείξει δολία προαίρεση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνει επίσης λόγο για βάρβαρη κακοποίηση της αλήθειας από την πλευρά του κ. Νικολούδη, καθώς ο σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος «δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτό για το οποίο βοούν ο Τύπος και ο τόπος, αφορούσε τον ίδιο», καθώς και για ανακρίβειες που ειπώθηκαν από τον αντεισαγγελέα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, ο κ. Νικολούδης είχε αναφέρει ότι η εξαγωγή του ενός εκατομμυρίου ευρώ έγινε από βουλευτή, ενώ ο κ. Κούβελος δεν είναι βουλευτής και δεν εξήγαγε ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά ένα εκατομμύριο δολάρια. Επιπρόσθετα, η μεταφορά του επίμαχου ποσού δεν έγινε το Μάιο του 2011, αλλά το Μάρτιο του 2011, όπως και η μεταφορά των χρημάτων δεν έγινε στην Ελβετία, αλλά στο Λονδίνο.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως «η Δημοκρατική Συμμαχία με τις πρωτοβουλίες της κυρίως για τη διαφάνεια και για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, έχει ενοχλήσει πολλούς», αλλά «δεν θα το αφήσουμε έτσι». «Δεν υπάρχει περίπτωση αν κάτι πρόκειται να καλύπτεται να μην βγει στο φως της δημοσιότητας. Και δεν θα δεχθούμε βεβαίως κανενός είδους σπίλωση της ηθικής μας υπόστασης ούτε της δικής μου προσωπικά ούτε του κόμματός μας», διεμήνυσε, τονίζοντας πως «τίποτα δεν μένει κρυφό».

Ερωτηθείσα εξάλλου αν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες της πέρυσι τον Ιούνιο το επίμαχο ποσό του 1 εκατ δολ. η κ. Μπακογιάννη ήταν σαφής: «Αστειεύεστε; Βεβαίως».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας προς τον εισαγγελέα Α.Π.:

«Κύριε Εισαγγελέα

Την 21/2/2012 συνεδρίασε στο μέγαρο της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέματα συζήτησης τις εκθέσεις α) Των πεπραγμένων του έτους 2011 των μονάδων Α΄ και Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και β) του Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στη συνεδρίαση είχε κληθεί ο Πρόεδρος της εν λόγο αρχής κύριος Παναγιώτης Νικολούδης, Αντ/λευς, Α.Π προκειμένου να δώσει τις αναγκαίες διευκρινήσεις σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από τα απομαγνητοφωνημένα σχετικά πρακτικά (σελ.30) ο κ. Νικολούδης απατώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών κ.κ. Απόστολου Κακλαμάνη, πρώην προέδρου της Βουλής και Ιωάννου Τραγάκη, μεταξύ των άλλων ανέφερε «….θα πρέπει λοιπόν να σας πω, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί, που αφορούν ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις, έβγαλαν τα χρήματα τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Αυτό που λέμε και εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ έναν ή μια διαπίστωσα ‘ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο τον περσινό δραματικό Μάιο του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι 1 στους 300. Δε σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα».

Από αυτή την περικοπή της απάντησης του κυρίου Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, προκύπτουν αβιάστως τα κάτωθι:

α) Ότι εξήχθησαν στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Β) ότι αυτός που τα εξήγαγε ήταν Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Γ) ότι η μεταφορά στο εξωτερικό έγινε κατά μήνα Μάιο 2011 και

Δ) Η μεταφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό δεν ενείχε στοιχεία παρανομίας.

Περιέργως, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα πρακτικά, ουδεμία διευκρινιστική ερώτηση υποβλήθηκε σε σχέση με τα παραπάνω. Όταν όμως τα πρακτικά της συνεδρίασης περιήλθαν σε γνώση των δημοσιογράφων, όπως ήταν φυσικό, το θέμα, στη λογική του ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, έγινε πρώτη είδηση στα Μ.Μ.Ε. Επί επτά ημέρες η Βουλή ευρίσκετο σε διαρκή αναστάτωση, με τους Βουλευτές να διερωτώνται ποιος συνάδελφος τους διέπραξε το ατόπημα να μεταφέρει τα χρήματα στο εξωτερικό, τη στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έκανε συνεχείς εκκλήσεις για το αντίθετο, με την επισήμανση συγχρόνως των κινδύνων από τις αθρόες αναλήψεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελέγχου του Πόθεν Έσχες στη Βουλή κύριος Ευάγγελος Αργύρης σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις του προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αδυναμία της δημοσιοποίησης του ονόματος του Βουλευτή, ο δε Ελληνικός λαός στο σύνολό του ευρίσκετο εν οργή και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο «δράστης» εστερείτο του θάρρους να βγει ευθέως να παραδεχθεί την πράξη του και ενδεχομένως να την δικαιολογήσει. Αποτέλεσμα ήταν η αναστάτωση να συντηρείτε και να είναι εκτεθειμένοι και οι υπόλοιποι 299 Βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, είχε διαρρεύσει η πληροφορία, η οποία προήρχετο από τον κύριο Νικολούδη, ότι η έρευνα από την οποία προέκυψε η μεταφορά του ενός εκατομμυρίου του Βουλευτή στο εξωτερικό είχε γίνει κατόπιν καταγγελίας και ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε Ελβετική τράπεζα.

Την 28/2/2012 και περί ώραν 15:30 δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Αργύρη, ο οποίος μου ανακοίνωσε ότι τη μεταφορά του ενός εκατ. Ευρώ στο εξωτερικό την είχε πραγματοποιήσει ο σύζυγος μου κ. Ισίδωρος Κούβελος. Όπως ήταν φυσικό έπεσα από τα σύννεφα, δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρωταγωνιστούσαμε στην προσπάθεια αποκάλυψης του ονόματος του Βουλευτή.

Αμέσως επικοινώνησα με τον σύζυγο μου, ο οποίος είναι από 30ετίας επιχειρηματίας, ασχολούμενος με ναυτιλιακές δραστηριότητες τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα, ο οποίος μετά από σχετικά σύντομη έρευνα μου είπε ότι όπως διαπίστωσε πράγματι τον Μάρτιο 2011 είχε ρευστοποιήσει μετοχές, που περιέχονται στο πόθεν έσχες που είχε καταθέσει στη Βουλή , αξίας ενός εκατ. Δολάρια σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ, τα οποία μεταφέρθηκαν νομίμως στο Λονδίνο και προοριζόταν για νέα επένδυση στο χώρο τη ναυτιλίας.

Αμέσως μετέβην στη Βουλή, όπου δημοσιοποίησα το γεγονός καταγγέλλοντας συγχρόνως την, καταφανώς σε βάρος μου, άθλια μεθόδευση.

Οι ανακρίβειες τις οποίες ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή στην συνέχεια διέρρευσε στον τύπο ο κ. Νικολούδης είναι οφθαλμοφανείς. Ειδικότερα είναι αναληθές ότι:

1) Ο σύζυγος μου Ισίδωρος Κούβελος είναι βουλευτής.

2) Μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό ένα εκατ. Ευρώ. Όπως παραπάνω εξηγείται επρόκειτο για δολάρια.

3) Η μεταφορά δεν έγινε το Μάιο 2011. Η αλήθεια είναι ότι έγινε τον Μάρτιο 2011.

4) Η μεταφορά δεν έγινε σε τράπεζα της Ελβετίας αλλά στο Λονδίνο για τον παραπάνω σκοπό.

Η βάρβαρη αυτή κακοποίηση της αλήθειας, εκτός από του ότι επιβάρυνε περαιτέρω την ηθική απαξία της εξαγωγής του ποσού του 1 εκατ. στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανοηθεί ο σύζυγός μου ότι αυτό για το οποίο βοούσε ο τύπος και ο τόπος αφορούσε τον ίδιο.

Εδώ διερωτάται ο κάθε σοβαρός άνθρωπος. Εάν ο κ. Νικολούδης έλεγε την αλήθεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή ότι σύζυγος Βουλευτή, επιχειρηματίας, εξήγαγε νομίμως στο Λονδίνο 1 εκατ. δολάρια το μήνα Μάρτιο 2011, θα είχε ξεσπάσει ο θόρυβος που ξέσπασε και τόσο έπληξε το πολιτικό σύστημα; Ποίος θα έδινε σημασία; Τι επεδίωκε άραγε ο κ. Νικολούδης;

Είναι συμμέτοχος σε μια άθλια προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου και του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας;

Είναι αρωγός του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ στην προσπάθεια ενδεχόμενης συγκάλυψης Βουλευτή πραγματικού «δράστη» εξαγωγής 1 εκατ. Ευρώ στο εξωτερικό;

Είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος;

Ό,τι και αν από τα παραπάνω είναι, ασφαλώς πρόκειται για ακατάλληλο Εισαγγελικό λειτουργό για την λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται και ασφαλώς ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα, πιθανώς δε και για ποινικά, εφόσον η έρευνα που πιστεύω ότι θα διατάξετε αποδείξει δολία προαίρεση. Για την τελευταία εκδοχή δυστυχώς πείθει το γεγονός ότι ενώ επί επτά ήμερες υπαιτιότι του εκακοποιείτο η αλήθεια δεν φρόντισε να την αποκαταστήσει. »