Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρόεδρος πρωτοδικών Μ. Ψάλτη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της καθυστέρησης δημοσίευσης δικαστικής απόφασης που αφορούσε τις «ιερές» ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας.
Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρόεδρος πρωτοδικών Μαρία Ψάλτη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την γνωστή υπόθεση της καθυστέρησης δημοσίευσης δικαστικής απόφασης που αφορούσε τις «ιερές» ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας.
Η δικαστής Μαρία Ψάλτη κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και οι δύο μοναχοί για ηθική αυτουργία στην ίδια πράξη. Αντιθέτως, το δικαστήριο τούς αθώωσε για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.
Η υπόθεση εκδικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο της Θράκης, μετά την αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος κατά της προηγούμενης απόφασης του Εφετείου -με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή- θεωρώντας ότι το σκεπτικό της ήταν αναιτιολόγητο.
Έτσι, η διαδικασία επαναλήφθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Θράκης, με τους δύο κατηγορούμενους, Εφραίμ (κρατείται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού) και Αρσένιο, να εκπροσωπούνται από πληρεξούσιους δικηγόρους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι εντολείς τους δεν είχαν σχέση με τη δικαστή, ενώ επικαλέστηκαν προγενέστερη απόφαση, του 2002, με την οποία το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει την κυριότητα των εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος πρωτοδικών Μαρία Ψάλτη, παρέστη στη δίκη, και απολογούμενη στο δικαστήριο είπε σχετικά με την κατηγορία της διαρροής δικαστικής συνεδρίασης ότι δεν είχε καμία εμπλοκή η ίδια, επειδή δεν γνώριζε κανέναν από την περιοχή, σε αντίθεση με τους άλλους δύο συναδέλφους της.
Να σημειωθεί ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε προσφύγει στο τριμελές πρωτοδικείο Ξάνθης σε βάρος του Δημοσίου διεκδικώντας τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Φεβρουάριο του 2004 οι δύο δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου είχαν εκδώσει απόφαση υπέρ του Δημοσίου, αναγνωρίζοντας την κυριότητα 2.700 στρεμμάτων στο μοναστήρι και 25.000 στρεμμάτων στο Δημόσιο. Τότε, κατά το κατηγορητήριο, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ψάλτη αρνούταν να τη δημοσιεύσει, επειδή είχε ταχθεί υπέρ του μοναστηριού, και μειοψηφούσε σε σχέση με τους άλλους δύο συναδέλφους της. Συνέπεια της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης των πολιτικών δικαστηρίων ήταν τον Αύγουστο του 2004, ελλείψει του αποτελέσματος της δικαστικής διαμάχης, το Δημόσιο να συμβιβαστεί με το μοναστήρι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ