Κόσμος
Τρίτη, 30 Απριλίου 2002 08:55

Οι ΗΠΑ για την ανάληψη τηςδιοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν από την Τουρκία

Συνεχάρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τουρκία για την ανάληψη για έξι μήνες της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η απόφαση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα και τη θέληση της Τουρκίας να παίξει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ειδικότερα να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει δυναμικά τον διευθυντικό ρόλο της Τουρκίας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη και θα συνεργαστεί στενά με την τουρκική κυβέρνηση, τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις άλλες δυνάμεις για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ISAF υπό τη διοίκηση της Τουρκίας«, πρόσθεσε ο Μπάουτσερ.

Η Τουρκία έχει στείλει ήδη 267 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και έχει καταστήσει σαφές ότι ενδέχεται να αποστείλλει περισσότερους για τη στήριξη του έργου της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που αποτελείται από 4.500 άνδρες.