Κινητικότητα επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, καθώς τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο. Συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και μετά τις κάλπες «βλέπει» ο Θ. Πάγκαλος.
Κινητικότητα επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, καθώς τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών θα ληφθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της. Είχε προσθέσει μάλιστα πως «άλλες σχετικές αποφάσεις, θα ληφθούν μετά τις εκλογές», πυροδοτώντας σενάρια για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει μετά τις κάλπες.
Υπάρχουν ανεπίσημες συζητήσεις για μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
«Έχω αντιληφθεί ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις και με πολύ έντονο ενδιαφέρον. Δεν ομιλώ για επίσημες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, με αντιπροσωπείες και τέτοια, αλλά πολιτικά στελέχη, βουλευτές και άνθρωποι από τον έναν ή τον άλλο χώρο, διανοούμενοι, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές ενδιαφέρονται...»
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, παρά τις επίσημες τοποθετήσεις του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.
«Η σημερινή κυβέρνηση, πέραν των στόχων που υπηρετεί, θα αφήσει ως κληρονομιά και την αντίληψη της εθνικής συνεννόησης», αναφέρει ο υπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ξεκαθαρίζοντας πως «και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας η συνεργασία θα επιδιωχθεί».
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να γυρίσει στη ΝΔ η κ. Μπακογιάννη και άλλα στελέχη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε το κόμμα «έχει τις πόρτες του ανοιχτές, να δεχτεί όλους όσοι αποδέχονται, ενστερνίζονται και συνυπογράφουν το αξιακό και προγραμματικό του πλαίσιο».
Από την πλευρά του, ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, τάσσεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News υπέρ μιας πανστρατιάς της κεντροδεξιάς, τονίζοντας ότι διάσπασή της αποτελεί «συνταγή αποτυχίας».
«Είναι αστείο να ψαχουλεύουμε συναίνεση με την αριστερά, όταν το σπίτι μας έχει σφραγισμένα υπόγεια» τονίζει χαρακτηριστικά. Ο ανεξάρτητος βουλευτής προτείνει μάλιστα τη σύγκληση ενός συνεδρίου της ελληνικής κεντροδεξιάς, το οποίο όπως εκτιμά θα αποτελούσε αφετηρία ανασύνθεσης, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα.
Έντονες επιφυλάξεις ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης κατά την εισήγησή του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. «Δεν είμαι σίγουρος αν αυτός που ζητά εκλογές το εννοεί πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εθεσε ωστόσο σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό ενώ επιτέθηκε εκ νέου στους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη που προσχώρησαν στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «Ιούδες, Εφιαλτες και Βρούτους». Παράλληλα έστρεψε τα πυρά του και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον για «αλλεπάλληλες αλλαγές στις θέσεις και τις δεσμεύσεις του».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου, νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη θέση του διαγραφέντα Αδωνι Γεωργιάδη, εξελέγη ομόφωνα ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης.
Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες ομόφωνα την εκλογή προέδρου, από τη βάση, την Κυριακή 18 Μαρτίου.
Θα προηγηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Μαρτίου στο ΣΕΦ και εν συνεχεία σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, οι οποίες πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του καταστατικού του Κινήματος.
Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κινήματος «επιλογή ενότητας και προοπτικής για ένα μεγάλο και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ».
Υποστήριξε επίσης ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να ξανασυνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, να προσδιορίσει σε ποιες κατηγορίες πολιτών απευθύνεται (…) να ξεκαθαρίσει ποία θα είναι η σχέση του με τους φορείς και τα συνδικάτα, να αποσαφηνίσει τέλος την ιδεολογική του ταυτότητα».