Το δωδέκατο Θεατρικό Βραβείο Δημήτρης Χορν, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τον σταυρό του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού να περνά - κάθε χρόνο- από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, απενεμήθη απόψε στο θέατρο Δημήτρη Χορν.
Το δωδέκατο Θεατρικό Βραβείο «Δημήτρης Χορν», συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τον σταυρό του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού να περνά - κάθε χρόνο- από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, απενεμήθη το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Δημήτρη Χορν.
Φετινός νικητής ο Δημήτρης Λάλος, που βραβεύτηκε για τον ρόλο του Χοσεφίνο στο έργο «Λα Τσούνγκα» του νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Το έργο παίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο «Επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.
Ο έγκυρος θεσμός του βραβείου «Δημήτρης Χορν» απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα, κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.
Ο θεσμός, που ξεκίνησε το 2001 με πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή, χρηματοδοτείται από το κληροδότημα που άφησε ο αδελφός του ηθοποιού, Γιάννης Χορν.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σταμάτης Φασουλής, που μεταξύ άλλων- είπε: «είναι η δωδέκατη χρονιά που ξεκινάω να μιλάω για τον Τάκη. Τάκη του άρεσε να τον λένε. Έφερε ένα ήθος στο θέατρο, το οποίο δεν το συναντάς. Και μου λείπει. Πάνω στη σκηνή δεν έβλεπες μόνο τον ρόλο αλλά μία ποιητική λειτουργία. "Να ένα σύννεφο με παντελόνια", αυτόν το στίχο του Μαγιακόφσκι μου έβγαινε, όταν τον έβλεπα, να πω». Αναφερόμενος στο χρηματικό έπαθλο, είπε ότι τα λεφτά δεν είναι λίγα, και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς το οικονομικό κομμάτι, τουλάχιστον για τα υπόλοιπα 10–15 χρόνια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αυξηθεί η γκάμα των υποψηφίων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ανέφερε ότι βιώνει ως μεγάλη ευτυχία την υποδοχή νέων ηθοποιών. Αναφερόμενος στα δώδεκα παιδιά που τιμήθηκαν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι δεν έχουν κάνει λάθος επιλογή, καθώς έχουν βγει δώδεκα πρωταγωνιστές και αυτό είναι παρήγορο γεγονός. Χαρακτήρισε μίζερη την εποχή που ζούμε. «Το κράτος δεν βοηθά, η παιδεία δεν συνεισφέρει αλλά υπάρχει ζυμάρι για αρκετά καρβέλια τέχνης», ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.
Για τη γνωριμία και την αναστροφή του με τον Δημήτρη Χορν, που τη θεωρεί μεγάλο δώρο, μίλησε ο Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς. Ανέφερε, πως μέσα από τον Χορν κατάλαβε ότι ο ηθοποιός δεν μιμείται χαρακτήρα αλλά αναλαμβάνει να ενσαρκώσει την ετερότητα του κάθε ήρωα. Σημείωσε, επίσης, πως σήμερα έχει ατονήσει το αποκαλυπτικό στοιχείο της θεατρική γλώσσας, που ανοίγει ένα παράθυρο για να δεις πιο πέρα. Και πρόσθεσε: «Ο Χορν έλεγε, όταν δεν έχεις κάτι να πεις μέσα από την ηθοποιία, πρέπει να σωπάσεις». Τέλος, πρότεινε να τιμηθεί ο Χορν με ένα συλλαλητήριο ενάντια στο ψέμα, καταθέτοντας, παράλληλα, τον φόβο του ότι θα γεμίσει η πλατεία με ψεύτες.
Προηγούμενοι νικητές του βραβείου ανέβηκαν στη σκηνή, τραγουδώντας «Ποιος το ξέρει, τι μας έγραψε η μοίρα ποιος το ξέρει...». Υπό τους στίχους του τραγουδιού που αξέχαστα έχει ερμηνεύσει ο Δημήτρης Χορν, ο περσινός νικητής, Θάνος Τοκάκης, παρέδωσε τον σταυρό μεγάλου ηθοποιού στον Δημήτρη Λάλο.
«Τιμή μου. Και τιμή για όλους τους συνυποψήφιους μου. Ο ανταγωνισμός δεν είναι καλό πράγμα. Ο συναγωνισμός είναι», είπε ο φετινός νικητής που ευχαρίστησε την Επιτροπή, την οικογένεια του Χορν, την Ελένη Σκότη, όλους τους συμπαίκτες του και ιδιαίτερα την συμπρωταγωνίστριά του Καριοφυλλιά Καραμπέτη που - όπως ανέφερε- σε κάθε παράσταση του παραδίδει μάθημα καλλιτεχνικού ήθους.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης