Επιφυλάξεις και ενστάσεις επί του προωθούμενου ν/σχ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος», η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή διατυπώθηκαν από εισηγητές των κομμάτων.
Επιφυλάξεις και ενστάσεις επί του προωθούμενου ν/σχ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος», η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή διατυπώθηκαν από εισηγητές των κομμάτων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου και η προώθηση του προγράμματος «Ηλιος» μπορούν να βοηθήσουν στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις διατάξεις για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, υπογράμμισε ότι από μόνη της η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί, καθώς είναι ώρα να ληφθούν και αποφάσεις ώστε να στηριχθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που ανατίθεται στην εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ένας φορέας «καθαρίζει» το χώρο και βάζει τις πρώτες βάσεις για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συζήτηση με υποψήφιους επενδυτές δεν μπορεί να γίνει με μια λευκή κόλλα χαρτί και γι΄ αυτό ορίζεται η πολεοδομική ταυτότητα του χώρου, στον οποίο δίνεται αξία, με τον καθορισμό επιτρεπόμενων χρήσεων και τους συντελεστές δόμησης.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηλιος», ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι ενώ η χώρα μας εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορεί να εξάγει την κατ' εξοχήν ανανεώσιμη πλουτοπαραγωγική μας πηγή, που είναι η ηλιακή ενέργεια. Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναρωτήθηκε πως γίνεται «να πείθουμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να μας στηρίξει στην προώθησή του και να μην μπορούμε να πείσουμε τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».
«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς η υπόθεση της ηλιακής ενέργειας συνδέεται με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και για το κατά πόσο ξεπουλάμε τον ήλιο μας. Αλλά και ο ευρωπαίος τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας εκμεταλλεύεται το ίδιο πράγμα. Ο ήλιος δεν φεύγει, είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που δεν τον σπαταλάμε και μένει σε εμάς», πρόσθεσε.
Στα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος. Για το πρόγραμμα «Ηλιος» ο βουλευτής υπογράμμισε ότι συνδέεται με την μείωση του χρέους, γεγονός που αποτελεί μια θετική ένδειξη για τη σοβαρότητα που αποδίδουν οι εταίροι μας στο συγκεκριμένο θέμα.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την υπόθεση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως μια συνολική αποτυχία των κυβερνήσεων, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, των τοπικών κοινωνιών και διαφόρων φορέων. «Τα σχέδια για το Ελληνικό είναι πολλά. Προσωπικά πιστεύω ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις είναι εκτός εποχής και ότι η έλλειψη οράματος μας έχουν οδηγήσει εδώ σήμερα», είπε ο βουλευτής, ο οποίος αν και δηλώνει κατ΄αρχήν θετικός, επισημαίνει ότι πρέπει να διευκρινισθούν πολλά σημεία και να γίνει γόνιμος διάλογος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης το χαρακτήρισε πρόγραμμα «Ηλιος» «φαραωνικού τύπου» και υπογράμμισε την ανάγκη χρηματοοικονομικής μελέτης και διευκρινίσεων στην συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
«Στόχευση του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση του Ελληνικού σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Τροχιοδρομείται η εγκληματική εκμετάλλευση του Ελληνικού», παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ για το πρόγραμμα «Ηλιος» τόνισε ότι οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι ολιγοπωλιακοί όμιλοι και όχι το λαϊκό συμφέρον.
Θετικά στοιχεία διαπίστωσε και στις δύο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης, εξέφρασε, όμως, τις αμφιβολίες του, όσον αφορά στο Ελληνικό, για το κατά πόσο τέτοια σχέδια μπορεί να έχουν επιτυχία μέσα στις παρούσες συνθήκες. Στη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με το ΛΑΟΣ και οι διατάξεις για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αν και ο κ. Πολατίδης προειδοποίησε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την μεταφορά της ενέργειας.
Αντίθετη με τις διατάξεις για το Ελληνικό και για το πρόγραμμα «Ηλιος», δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και προειδοποίησε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια, χωρίς να είναι νομιμοποιημένη από τον λαό».
Την εκτίμηση ότι δρομολογείται υπερβολική οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
«Αν προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου θα πρέπει να κρατήσουμε μια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην Ελληνικό ΑΕ, ώστε να καρπώνεται οφέλη σε βάθος χρόνου από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ανάγκη να διευκρινισθούν μια σειρά από ζητήματα, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης για το πρόγραμμα «Ηλιος», ιδίως για την μεταφορά της ηλιακής ενέργειας και το ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Κάθετα αντίθετος με τις ρυθμίσεις για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, ενώ για το πρόγραμμα «Ηλιος» είπε ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες ή αναδασωτέες περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ