Τα πεπραγμένα της θητείας του στην Αρχή υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κυρίως σε σχέση με την αύξηση του ελλείμματος το 2009 στο 15,4%, καταθέτοντας στην Εξεταστική για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος. Αίσθηση από e-mail του κ. Γεωργίου στον Πολ Τόμσεν που κατέθεσε ο Π. Κουρουμπλής.
Τα πεπραγμένα της θητείας του στην Ελληνική Στατιστική Αρχή υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κυρίως, σε σχέση με την αύξηση του ελλείμματος το 2009 στο 15,4%, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργίου είπε πως εφάρμοσε πιστά τον Κανονισμό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων, που ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι δεσμευτικός για τις υπηρεσίες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) - χωρίς να έχει δεχθεί πίεση, παρέμβαση, ή υπόδειξη από πολιτικά πρόσωπα, για το έργο του. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, επανέλαβε πως εξ αρχής το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ήταν η αναξιοπιστία τους, η οποία ήρθη μονάχα επί των ημερών του, ύστερα από 10 μεθοδολογικές επισκέψεις μελών της ΕΥΡΩΣΤΑΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για διευκρινίσεις. Παράλληλα, επανέλαβε τα περί υπονόμευσης του έργου του από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ και από υποκλοπείς της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας, πριν καν έρθει στην Ελλάδα.
Αίσθηση προκάλεσε σχετικά, η κατάθεση εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενός ηλεκτρονικού μηνύματος του κου Γεωργίου προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας, Πωλ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και «να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και των μελών της Αρχής, (συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου) δεδομένης της συνεχούς παρερμηνείας του υφιστάμενου νόμου από συγκεκριμένα μέλη της Αρχής, με καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και με διακινδύνευση της όλης διαδικασίας αναμόρφωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».
Για την επιστολή αυτή, (το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ), ο κ. Κουρουμπλής αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως «ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κ. Τόμσεν».
Σε ό,τι αφορά τον προκάτοχο του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλη Κοντοπυράκη, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του Χρήστου Πρωτόπαπα, που προεδρεύει των εργασιών της επιτροπής, «μιλήσαμε με τον δικηγόρο του, κ. Αγιοστρατίτη και είπαμε πως δεν γίνεται αποδεκτή η άρνηση του πελάτη του να προσέλθει. Είναι βασικός μάρτυς και συντάκτης στοιχείων που απεστάλησαν στη Eurostat. Ή θα μας φέρει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, ότι αδυνατεί να μετακινηθεί οπότε θα τον εξετάσουμε εκεί, ή θα τον φέρουμε εδώ με την κλούβα. Ύστερα από την επικοινωνία μας αυτή, ο κος Αγιοστρατίτης μας απάντησε πως ο Μ. Κοντοπυράκης θα έρθει την επόμενη Τρίτη».
Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, συνεργάτης του Γιώργου Αλογοσκούφη και στη συνέχεια γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας την περίοδο 2007-2009.
«Μην πυροβολείτε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 6%. Αυτή ήταν πρόβλεψη. Πρόβλεψη με βάση το ότι θα γίνουν εκλογές - και η κυβέρνηση που θα έρθει μετά τις εκλογές, θα πάρει επειγόντως μέτρα διότι το απαιτούν οι κοινοτικοί» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο στόχος για έλλειμμα 6% το 2009, ήταν «αισιόδοξος μεν, αλλά επιτεύξιμος» - και η ευθύνη για την εκτίναξη του ελλείμματος, βαραίνει την κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν έλαβε εγκαίρως τα αναμενόμενα μέτρα.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Αύγουστος 2008-Απρίλιος 2009), Γιώργος Σφακιανάκης, υποστήριξς πως μέχρι τον Απρίλιο του 2009, η δημοσιονομική κατάσταση φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο και αυτό που ακολούθησε, ήταν αναπάντεχο για όλη την ευρωζώνη.
«Οποιαδήποτε απόφαση ή σενάριο, πρέπει να κρίνεται με τα δεδομένα που υπήρχαν τότε. Μακάρι οποιοσδήποτε χαράσσει οικονομική πολιτική να ήξερε στην αρχή όσα ξέρει στο τέλος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σφακιανάκης.
Eπιπλέον εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ