Κόσμος
Τρίτη, 30 Απριλίου 2002 17:46

Πενήντα χρόνια βασίλισσα

Με ομιλία που απηύθυνε σήμερα στη Βουλή των Λόρδων και στη Βουλή των Κοινοτήτων, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε τις επίσημες τελετές εορτασμού του χρυσού ιωβηλαίου της.

Στα 50 χρόνια της βασιλείας της, η 76χρονη βασίλισσα έχει απευθύνει μόνο τέσσερις ομιλίες αυτού του τύπου και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το 1995 για την πεντηκοστή επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1988 για την 300ή επέτειο της άφιξης στο θρόνο του Γουλιέλμου της Οράγγης, το 1977 για τη συμπλήρωση 25 χρόνων της στο θρόνο και το 1965 για την 700ή επέτειο της σύγκλησης του πρώτου κοινοβουλίου υπό τον Σιμόν ντε Μονφόρ.

Χθες βράδυ, η Ελισάβετ παρακάθησε σε δείπνο που δόθηκε προς τιμή της από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, συνοδευόμενη από το σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο και τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, μεταξύ τους και η Μάργκαρετ Θάτσερ που πρόσφατα αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή.

Από αύριο, η Ελισάβετ θα ξεκινήσει την τρίμηνη περιοδεία της σε όλη τη χώρα. Πρώτος σταθμός θα είναι η Κορνουάλη και η νοτιοδυτική Αγγλία, κατόπιν η Σκοτία, μετά η Ουαλία και τέλος η Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ελισάβετ συμπλήρωσε 50 χρόνια στο βρετανικό θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 2002. Οι σημαντικότερες εορταστικές εκδηλώσεις για το χρυσό ιωβηλαίο θα γίνουν μεταξύ 1ης και 4ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών είναι δύο συναυλίες που θα δοθούν στους κήπους των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και δείπνο στο οποίο θα παρακαθήσουν οι εστεμμένοι της Ευρώπης.